Банкеръ Daily

Общество и политика

До 10 000 лева глоба за участници в местния вот, ако не подадат задължителна информация в Сметната палата

До сряда, 2 октомври, регистрираните за участие в местните избори партии, коалиции и инициативни комитети трябва да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си кампания. Освен наименованията на участниците във вота - включително подкрепящите ги формации и инициативни комитети, наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят. Трябва да се декларират и имената на дарителите и произходът на средствата. 

По време на кампанията участниците в изборите трябва да подават всяка нова информация за вписване в регистъра. Срокът за това е до 7 дни от възникването й.

За да ги подпомогне да спазят законовите си задължения за предстоящия вот, одитната институция е изпратила брошура до всички участници, които са регистрирани в ЦИК, както и до всички Общински избирателни комисии. Изготвени са и видеоклипове с разяснителна информация

В случай че не бъде подадена задължителната информация за включване в единния регистър на представляващия партията, инициативния комитет или коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във