Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДНСК откри 903 нарушения в училища и детски градини

Общо 903 нарушения са констатирани при проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), направена на училища, детски градини и други обществени обекти. На територията на цялата страна са извършени 3606 проверки, от които 1833 на държавни и общински училища, 1757 на детски градини, както и други 16 обекта, като общежития и учебни работилници. Точно 216 са нарушенията свързани със санитарно-хигиенните норми и други 690 са регистрирани за неспазването на пожарната безопастност. Тези данни съобщи пред медиите началникът на ДНСК арх. Николай Христов, като проверката е направена в срока 7-28 февруари тази година. Той обясни, че на кметовете, в чийто юрисдикции попадат заведенията са изпратени препоръки за отстраняване на регистрираните проблеми.

"Най-често констатираните нарушения са технически дефекти, като пукнатини по стените и плочите, пропадания или провисвания на козирките. В следствие на нарушение на хидроизолацията на покривите на съответните сгради са се появили и течове", обясни Христов.

"Затворени учебни заведения няма, но има опасни здания, които се намират на територията на училищата и детските градини. Те трябва да бъдат ромонтиран или съборени", допълни Христов.

Сериозни проблеми има регистрирани в детско заведение "Слънчице" във Велинград, където балкона на северозападния вход е провиснал и има пукнатини. В детска градина в столичния квартал "Дружба" 1 армировката по терасите на втория етаж е с частично липсващо бетонно покритие и напреднала корозия. При проверката на детска ясла 58 в ж.к. "Хаджи Димитър" са установени диагонални пукнатини по стените на сградата, а външното стълбище на сградата е видимо наклонено. Това е втората подобна проверка, която е инициирана от ДНСК, след като преди време дирекцията проверява моловете и големите търговски вериги.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във