Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес започват работа новите европейски комисари

Новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер встъпва в длъжност днес, след месеци на трудни преговори и тежки изслушвания на кандидатите за комисари.

Екипът на Юнкер обещава да продължи политиките за икономическо възстановяване на Европейския съюз, създаване на нови работни места и инвестиции.

Новият председател на ЕК обяви, че след като поеме официално поста ще представи инвестиционен план в размер от 300 млрд. евро. Това ще бъде и един от важните приоритети и на Европейския парламент в следващите месеци. Други теми, по които се очаква напредък, са реформите във финансовата сфера, екологичните норми и таксите за роуминг.

Инвестиционната програма на новата Комисия ще бъде насочена към стимулиране на икономическото възстановяване в Европа и към създаване на нови работни места. Парламентът и правителствата на страните-членки ще трябва да разгледат предлаганите мерки и да създадат необходимите условия за прилагането им на практика.

Освен това Комисията планира нови инициативи, които трябва да улеснят компаниите в набирането на средства за развитие не чрез банкови заеми, а директно през капиталовите пазари.

Европейският съюз ще продължи с подобряването на регулациите в банковия сектор. Обсъжда се големите банки да бъдат задължени да отделят рисковите си операции по търговия на финансовите пазари от приемането на депозити. Работи се и по нови правила за ограничаване на таксите по картовите разплащания, както и за предотвратяване на манипулации на референтни финансови индекси.

В сферата на телекомуникациите Парламентът ще поднови работата си по предложения за премахване на таксите за роуминг в ЕС и за защита на принципа за мрежова неутралност, който гарантира еднакво третиране на всички услуги в Интернет. Депутатите ще търсят споразумение с правителствата на страните-членки и за правилата за защита на личните данни.

Парламентът ще разгледа и гласува по нови цели на ЕС до 2030 г. за ограничаване на вредните емисии, развитие на сектора на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Ще бъдат обсъждани и мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от внос на енергийни ресурси.

Ще продължи и работата по налагането на по-строги норми за качеството на въздухановите храни, отглеждането на генно модифицирани култури и употребата на найлонови торбички.

Депутатите щe следят внимателно и водените от ЕС търговски преговори, особено със САЩ. Всяко едно търговско споразумение подлежи на одобрение от Парламента, за да влезе в сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във