Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес отварят предложенията за доставка на машини за гласуване

Днес отварят ценовите оферти в  обществената поръчка на Централната избирателна комисия за доставката на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код.  

Две фирми -  „Лекс.БГ и „Сиела Норма“, останаха в състезателната процедура за спечелване на поръчката, която е с пределна цена от 36 млн. лева без ДДС. Те подадоха предварителни оферти и Комисията за извършване на подбор на кандидатите/участниците, провеждане на преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите  ще проведе преговори с тях. 

Правителството вече осигури 43.20 млн. лева по бюджета на ЦИК за покупката на устройствата, които ще се ползват в  предстоящите парламентарни избори. 

Според Изборния кодекс такива машини трябва да има в секциите с над триста избиратели, като може да се гласува и с хартиени бюлетини. Очаква се в началото на 2021 година да бъде сключен договор с победителя от обществената поръчка за доставката на тези 9600 устройства.

 

Системният и приложният софтуер

трябва да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика. Фирмата доставчик трябва да помогне и при осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във