Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес изтича срокът за регистрация в РИК на инициативните комитети

Днес изтича крайният срок за регистрация на инициативните комитети от районните избирателни комисии. Също днес, а именно не по-късно от 40 дни преди изборния ден, общинските администрации обявяват предварителните избирателни списъци и ги публикуват на интернет страницата на общината.

ЦИК предоставя на Сметната палата данните за банковата сметка на партиите и коалициите, предназначена за обслужване на предизборната им кампания.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия до 17 часа днес Инициативните комитети подават заявление за регистрация пред Районните избирателни комисии. За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

За участие в изборите за народни представители инициативните комитети внасят безлихвен депозит в размер на 100 лева по сметка на ЦИК, открита в Българска народна банка.

За издигане на независим кандидат за народен представител се образува инициативен комитет в състав от трима до седем избиратели с постоянен адрес на територията на изборния район.

Инициативен комитет може да поиска да бъде заличена регистрацията му за участие в изборите не по-късно от 30.08.2022 г. (32 дни преди изборния ден).

Общинските администрации в страната трябва да обявят днес предварителните избирателни списъци за вота на 2-ри октомври и да ги публикуват на интернет страниците си, припомнят от Централната избирателна комисия.

От там уточняват още, че също днес изтича срокът за регистрация в Районните избирателни комисии на инициативните комитети, които ще номинират независими кандидати за народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във