Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес е Велика събота

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. 

Църквата прославя Велика събота като най-благословения ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

Точно в полунощ православните християни ще се поздравят с "Христос воскресе!".

Тази година денят ще премине на фона на извънредното положение, обявено заради разпространението на коронавируса. Българска делегация няма да ходи в Йерусалим за Благодатния огън. Такъв има запазен от миналата година. 

Задължително е носенето на маска за хората, които ще отидат в храм „Св. Александър Невски” по време на Светата литургия. Задължително е и спазването на разстояние от минимум два метра между хората.

През целия ден иконите ще се дезинфекцират периодично, а органите на реда, които ще бъдат разположени около 4000 храма в страната, ще следят спазват ли се наложените мерки.

Светата литургия за Възкресение Христово ще започне в 23:30 и ще бъде оглавена от Патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски”. За да се избегне струпването на хора, службата ще стартира пред храма.

На площада пред храма на хората ще бъде раздаден и благодатният огън.

След първия час от богослужението от църквата смятат, че повечето хора ще се разотидат и тогава малкото останали ще влязат в храма. Те трябва да се с маски, да не се докосват, да са на необходимото разстояние един от друг. Храмът ще бъде предварително дезинфекциран.

Правителството и БПЦ призовават хората да останат вкъщи и оттам да съпреживеят Възкресението на Божия син.

БНТ ще излъчва на живо Пасхалното богослужение в полунощ, както и богослужението за Второ Възкресение от катедралата "Света Неделя" на следващия ден. То ще започне от 11 часа и ще се отслужи от Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Обикновено на Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във