Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес е срокът за предлагане на кандидати за генерален директор на БТА

Днес е крайният срок за предлагане на кандидати за генерален директор на Българската телеграфна агенция.

Съгласно гласуваните правила, предложения за генерален директор на БТА могат да се правят от парламентарни групи или от народни представители. 
Българската телеграфна агенция се управлява и представлява от генерален директор, който се избира от Народното събрание. Мандатът му е пет години.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

На 15 ноември, след кратко боледуване, почина дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев.

 

Българската телеграфна агенция (БТА)

е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд I по време на правителството на Константин Стоилов. Агенцията е създадена по модела на руската Петербургска телеграфна агенция. За разлика от повечето информационни агенции по това време, които са частни, БТА има статут на особена служба към Министерството на външните работи и изповеданията. 

В ранните години нейната цел е да предоставя на българските медии актуална информация за вътрешните и международните събития. Основната част от публикуваните материали са сведения за живота в европейските владетелски дворове и криминалната хроника, както и търговски и борсови съобщения. Освен това агенцията предоставя информация за събитията в страната на чуждестранни телеграфни агенции.

Дейността на БТА се разширява чувствително по време на Балканските войни, когато по света нараства интересът към събитията на Балканите. 

Днес дейността на агенцията  е уредена със Закона за БТА приет на 1 декември 2011 г. от 41-то Народно събрание.

БТА се финансира от продажба на информационни продукти, реклама и целеви средства от държавния бюджет.

БТА е член на Алианса на европейските информационни агенции, който приема само една информационна агенция от държава. Тя е член-основател е на Асоциацията на балканските информационни агенции и на Асоциацията на черноморските агенции. БТА има споразумения със световните агенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във