Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес е Голяма Богородица

Днес православната църква празнува Успението на Св. Богородица, наричан още Голяма Богородица.

Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога.

Имен ден имат над 198 хил. българи.

Празникът е прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот. Врачанският митрополит Григорий казаа пред БНР:

“Блажено заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата. За да застане пред Божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешки род. Да моли Господ Исус Христос за всички човеци, да помага на вярващи и невярващи, на праведници и на грешници. На всички тези, които я обичат, почитат и призовават закрилница пред Бога“.

Именно за това Голяма Богородица е сред най-почитаните празници.

“Това е ден на надежда, защото за всичко можем да й се помолим – и за здраве, и за успехи, и за детерождение, и за запазване на децата, за защита от болести, от всякакви беди“, казват вярващи.

Българският патриарх Неофит отбеляза днешния празник със Света Божествена литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На Успение Богородично днес Троянският манастир отбелязва своя храмов празник.

Тази година заради пандемията не бе спазена традицията тържествената света литургия в светата обител да се оглави от негово светейшество българския патриарх Неофит, а се води от ловчанския митрополит Гавриил.

По традиция след службата ще бъде организирано традиционното литийно шествие с чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Празникът се организира в чест на първото чудо, което според свещеното предание е изцеляването на дете.

По традиция с литийно шествие иконата на Света Богородица Троуеручица, която се пази в Троянският манастир още от края на 16 век, ще бъде пренесена до параклиса край Светата обител.

"И всички присъстващи се молят за Божията благодат и закрилата на Божията майка", казва игуменът на Троянския манастир епископ Сионий и пожела на поклонниците:

"Да почувстват със сърцата и душите си божията благодат и да почувстват силата на пречистата Богородица, която с трите си ръци ни милва и ни води по пътя на спасението. Пожелавам много здраве, много благодатни сили и духовна радост".

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия за храмовия празник на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в курорта Пампорово.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във