Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес Балканите градят приятелство, увери Зоран Заев

Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България. Това каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщиха от Външно министерство.

Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката "Железният светилник" на театър "Българска армия". Представлението в Струмица бе предпоследното от турнето на театралната трупа в Република Македония, което започна на 11 юни в Скопие и ще завърши на 16 юни в Щип.

"Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко - от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция", каза Заев.

"Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори.   

Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство", допълни Заев.

"Осем месеца след подписването на договора хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на вашата страна го подкрепят", каза Екатерина Захариева. Тя посочи, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Република Македония по европейския й път. 

"Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Република Македония", допълни тя.

След края на постановката министър Захариева и премиерът Заев се срещнаха с актьорите от трупата на "Българска армия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във