Банкеръ Daily

Спецпрокуратурата с разследване за

Длъжностно престъпление и ощетяване на бюджета по казуса за Експо 2020

Специализираната прокуратура разследва  евентуално длъжностно престъпление и ощетяване на бюджета във връзка с българското участие  в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай.

Вицепремиерът Корнелия Нинова подаде сигнал за това до главния прокурор Иван Гешев и той беше препратен на Специализираната прокуратура. 

Ръководителят ѝ Валентина Маджарова обясни, че наблюдаващият прокурор е преценил, че не се налага предварителна проверка, а направо е образувал досъдебно производство.

„Тъй като самият сигнал е бил съпроводен с достатъчно факти и обстоятелства, така че да се направи извод, че е редно в случая да се образува досъдебно производство. И това е сторено“, посочи тя.

​Прокурор Маджарова и говорителят на Спецобвинението Христо Кръстев обявиха, че след съвместна операция с МВР са били задържани и обвинени афганистанец и шестима българи за участие в група за каналджийство и подпомагане на нелегални мигранти.

Групата е действала близо две години и е прекарвала мигранти от Турция през България за Западна Европа, каза прокурор Кръстев.

„Групата до настоящия момент е извършила 12 превозвания на групи от хора, които са между 10 и 20. Това означава, че минимум 120, максимум 240 човека са прекарали през територията на България“, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във