Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЛЪЖНИЦИТЕ НА ФОНДА СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ФАЛИТ

По сметката на Фонда за гарантиране на влоговете до 31 март са събрани 52 млн. лева. Според неговия управител Милети Младенов в края на юни тази сума ще достигне до 57 млн. лв., защото през май ще падне държавната гаранция върху влоговете в Банка ДСК и тя също ще трябва да прави вноски във фонда. Тъй като привлечените средства от граждани и фирми в ДСК са около 930 млн. лв., парите, заделяни за гарантирането им, ще са около 6 млн. лв. годишно.


Само една банка не е направила годишната си вноска за 1999 г., съобщи Милети Младенов на специална пресконференция. Той уточни, че крайният срок за това е изтекъл на 31 март 2000 година.


Ако не си получим парите до три месеца, ще уведомим БНБ, която да санкционира неизправната кредитна институция, заяви Младенов.


Той обаче тактично пропусна да обясни на присъстващите журналисти, че според Закона за гарантиране на влоговете, ако една банка не плати до три месеца, управителният съвет на фонда сам трябва да поиска от БНБ да й отнеме лиценза. Впрочем именно неплатените вноски за гарантиране на влоговете бяха една от причините за отнемането на лиценза на БУБ. Както в.БАНКЕРЪ вече писа, гарантираните по закон суми на нейните вложители са 320 хил. нови лева. От 17 април 680 граждани и фирми ще могат да получат гарантираните си пари на касите на ОББ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във