Банкеръ Daily

Общество и политика

Джон Кери - от антивоенните митинги с Джон Ленън до Държавния департамент

S 250 cfcb8a96 84ec 4896 99cb 66126dc0b866
S 250 296a5d3f 20b6 4a86 a480 1f5c2d244170
S 250 508f93ec 8bf4 4587 a1c5 c9cdc0cb79ab
S 250 fab3e5e3 8588 4483 be08 7f207140eebe

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети България в четвъртък. Политикът от Демократическата партия, чийто инициали съвпадат с тези на убития президент Джон Ф. Кенеди, е интересна и противоречива личност, познат най-вече от президентската кампания през 2004 г. , която губи от Джордж Буш.

На 1 февруари 2013 г.  Джон Форбс Кери полага клетва като 68-ия държавен секретар на САЩ. Той се присъединява към Държавния департамент след 28 години в Американския сенат, последните четири от които е бил председател на комисията по външни отношения на Сената.

Кери е роден на 11 декември 1943 г. в Колорадо.

Малко преди да завърши университета в Йейл, Кери получава призовка да служи в американските военновъздушни сили, и заминава като участва в две мисии.

Във Виетнам той управлявал военен катер ( същия като онзи във филма "Апокалипсис сега") и е получил пет ордена за героизма си.

Като антивоенен активист също се проявява подобаващо, агитирал е заедно с актрисата Джейн Фонда, а сред най-ценните му спомени от онова време е снимка редом с Джон Ленън на мирна демонстрация в Ню Йорк.

Кери завършва право, специализира като адвокат и работи като зам.-областен прокурор в Масачузетс; междувременно отваря със съдружници магазинче за сладки, което все още функционира в Бостън.

През 1983 г. го избират за зам.-губернатор на щата; губернатор е Майкъл Дукакис, който бе кандидат за президент от Демократическата партия (1988 г.) и губи катастрофално от Буш-баща.

Жителите на Масачузетс го изпращат за първи път в Сената през 1984 г. заедно с видния демократ Тед Кенеди; по-късно в щата, нашумял напоследък с легализирането на гей браковете, му гласуват доверие за още три шестгодишни мандата.

Джон Кери е номиниран от Демократическата партия за президент на САЩ през 2004 година, но губи от Буш. Кери базира президентската си кампания от 2004 г. на противопоставяне срещу войната в Ирак. Той и неговият кандидат за вицепрезидент Джон Едуардс губят изборите с 34 електорални гласа (286-252). От тогава е основал Комитета за политическо действие Keeping America's Promise.

Малко известно е, че Кери е автор на едни от най-продаваните книги в САЩ, включително  A Call to Service: My Vision for a Better America and This Moment on Earth, книга за околната среда, на която той е съавтор със съпругата си, Тереза Хайнц Кери.

Съпругата му е богатата наследница на кетчуп магната и американският сенатор Джон Хайнц, който умира през 1991 г. в самолетна катастрофа, Тереза наследява богатство от 500 млн. долара. След това се омъжва за Джон Кери през 1995 г.

Вчерашният инцидент с автомобила на Кери в Индия съвсем не е първият такъв. Очевидно на държавния секретар на САЩ не му върви с транспорта и пътуванията. Само през 2014 г. неговият самолет U.S. Air Force Boeing 757 се е развалил цели четири пъти.

Последният от тях е вкрая на октомври, когато Кери е бил принуден да вземе търговски полет обратно към САЩ от Виена след като се установява механичен проблем в самолета и не е ясно колко време ще отнеме ремонтът му. Кери е бил във Виена за разговори относно ядрената програма на Иран. През август самолетът остава няколко часа на летището в Хавай поради електрически проблеми.

Няколко месеца по-рано, през март, технически проблем задържа самолета на Кери в Лондон. Проблемът е набързо решено, а през това време екипът му напрегнато търси полети към Вашингтон. През януари подобни неволи връхлитат държавния секретар на САЩ по време на посещението му в Швейцария, където той участваше в разговори с международни лидери за сирийския конфликт.

От встъпването му в длъжност през февруари 2013 г. до есента на 2014-а, Кери е пропътувал близо 566 мили с държавния самолет, като е посетил 55 държави по целия свят. Това означава, че Кери е прекарал близо 250 дни на пътя.

За сравнение, неговият предшественик, Хилъри Клинтън, прелетя 1 милион мили, пътувайки до 112 страни, през четирите години, в които тя бе държавен секретар на САЩ.

Американските политици използват ръчните часовници, за да излъскат имиджа си не само като обикновен Джо от народа, но и като любители на природата. Така например през 2004 г. по време на президентската му камапния, Джон Кери бе видян да носи евтин електронен часовник.

Джон Кери не крие също и, че е оцелял от рак на простата. По време на президентската му кампания през 2004 г. някои опитват да наложат лозунга, че той може да бъде първият оцелял от рак президент на САЩ, но Кери отхвърля този лозунг с аргумента, че е нечестен.

По време на президентската си кампания, Кери носи жълтата гривна Livestrong на името на фондацията на колоездача Ланс Армстронг за борба срещу рака.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във