Банкеръ Daily

Общество и политика

Джо Байдън е провел среща с Радев в Брюксел

Президентът на САЩ Джо Байдън е имал кратка среща с българския си колега Румен Радев в Брюксел, съобщи американската телевизия CNBC.

На 14 юни Джо Байдън се е видял и с испанския премиер Педро Санчес, президента на Словакия Зузана Чапутова, черногорският премиер Здравко Кривокапич, колегата му от Португалия Антониу Коща и от Люксембург Ксавие Бетел.

Срещата между американския президент и българския му колега бе потвърдена от "Дондуков 2". От прессекретариата на държавния глава казват, че двамата са обсъдили двустранните отношения. Досега от президентството не бяха съобщили за разговора с Байдън по време на срещата на върха на НАТО. Бяха разпространени единствено снимки на Радев с президента на Франция Еманюел Макрон.

По време на брифинг в Брюксел Радев заяви, че срещу президентската институция се работи с ченгеджийски похвати, визирайки видеокадрите с неговия съветник Пламен Узунов.

"Чух всякакви причудливи интерпретации за срещата на моя секретар по правни въпроси и антикорупция, включително и от предишния министър-председател. Явно фантазиите на бившия премиер извират от опита му за пълнене на шкафчета с евро и злато. Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Тук случаят не е такъв. Не е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на Агенция "Митници", който 20 години не е в тази система. Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на Агенция "Митници" да прикрива престъпление, защото бил обещал някъде, както в случая „Ало, Ваньо“, каза още президентът.

По темите, свързани с НАТО, държавният глава посочи, че основен фактор за сигурността на всички държави в Съюза е единството.

"Единство не само в общата политическа воля, в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии. На срещата на върха на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели на страни-производители, които развиват своите икономики и социални системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и експортират тези продукти и на страни-клиенти, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие", каза Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във