Банкеръ Daily

Общество и политика

Джипитата, работещи с COVID пациенти, най-накрая ще получат обещаните допълнителни 1000 лв.

Днес ще бъдат преведени допълнително по 1000 лева на личните лекари, които работят на първа линия в борбата с COVID-19. Средствата ще бъдат видими по сметките им утре.

Около 5000 общопрактикуващи лекари и наети при тях лица ще получат допълнително финансиране, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Средствата ще бъдат заплатени за месеците ноември и декември. Те не са само за общопрактикуващите лекари, но и за медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор със Здравната каса за работа с COVID пациенти“, обясни тя.

Миналата седмица зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов съобщи, че обещаните от премиера Бойко Борисов добавки от 1000 лв. за работа на първа линия на личните лекари не са изплатени. Въпреки че Борисов се хвали по време на обиколките си в джипа, че за ноември е дал рекордните 80 млн. лв. за въпросните допълнителни плащания, сега всъщност се оказа, че парите тепърва ще се раздават.

Националната здравноосигурителна каса пък разпространи становище по повод неизплатените 1000 лева на личните лекари. 

В него се казва, че всички 28 Регионални здравноосигурителни каси в страната трябва да заявят в отчетите си колко и кои лекари и зъболекари са извършвали дейност в периода от 1 до 30 ноември.

Необходимите средства трябва да бъдат заявени до 9.30 часа на 14 декември.

Към заявените средства трябва да бъдат включени и сумите по методиката за изпълнителите на първичната и извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична медицинска помощ.

За заплащането им съответно за месец ноември и авансово за месец декември министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира, че неизплатените суми от 1000 лева за личните лекари са породени от бюджетна процедура: "Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на хилядата лева на всички общопрактикуващи лекари. Проблемът е чисто бюджетна процедура. Трябваше да се гласува Бюджета на Националната здравноосигурителна каса и след това Надзорният съвет на Касата да вземе това решение."

От Националната здравноосигурителна каса съобщават, че след потвърждаване на средствата от тях, регионалните подразделения ще извършат парични преводи по сметките на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените им договори със Здравната каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във