Банкеръ Daily

Общество и политика

Джипитата продължават да настояват и те да издават направления за PCR тестове

Вече повече от месец личните лекари продължават да настояват да имат правото да издават направления за изследване за коронавирус. Тогава бе дадена възможност PCR тестът да се заплаща от Здравната каса. Първоначално зелена светлина за това даваха само епидемиолозите в Регионалната здравна инспекция. "След време това правило се промени и се даде възможност направлението за изследването да се дава от инфекционисти, както и от специалистите по вътрешни болести", уточни за БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. 

„НЗОК заплаща 2500 PCR теста на ден и както и да се разпределят те между 4100 лични лекари и около 2000 специалисти, всеки може да си направи сметка за какво число от хора става дума. Ние нямаме право да назначаваме  PCR тестове, което една много груба грешка“, категорично заяви доц. Любомир Киров. 

Председателят обясни, че пациентът се изпраща от личния лекар към специалист, който пък издава направление за изследване за коронавирус. Това право трябва да има личният лекар, смята доц. Киров.

От Сдружението вече повече от месец настояват до септември да се преосмисли колко тестове да се осигуряват по Здравна каса, защото тогава ще се увеличи броят на хората, заболяващи и от традиционния грип, а нуждата от тестове ще бъде по-голяма.

По повод казуси, в които пациентът е под карантина с положителен PCR тест и трябва сам да следи дали симптомите му се влошават и да реши кога да потърси болнична помощ доц. Киров заяви:

„Лечение за този вирус, както е известно, засега няма. Затова аз лично мисля, че не трябва хората така да се въвеждат в  заблуждение, че се лекуват, не -  това е подкрепящо лечение - има един алгоритъм и всеки един лекар може да го проведе. Ако не се стигне до там да се налага обдишване и случаят е тежък. Иначе човекът си следи за оплакванията и ги споделя с личния лекар“.

По повод конспиративните теории, че коронавирус не съществува, доц. Киров заяви, че между лекарите няма да има кой да каже, че вирус няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във