Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЖЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК ИСКА КАНАЛА НА БИВШАТА СЪВЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ

Продължава стълпотворението на кандидати за участие във втория конкурс за частна телевизия с национално покритие. През изминалата седмица броят на фирмите, закупили конкурсния пакет за честотата на бившата ОРТ, вече наброява седемнадесет. Без съмнение, особено внимание предизвиква появата сред конкурентите на Триада комюникейшънс ЕООД, която преди няколко години посредничеше при излъчването на СNN в програмите на националната телевизия. Около това в миналото станаха няколко скандала, а последният прерасна в съдебно дело, което БНТ води срещу Триада. Искът на БНТ е за около 300 000 долара заради използвано, но неплатено рекламно време.


Името на Триада комюникейшънс нашумя през периода 1995-1997 година. Според договор между тогавашния шеф на Сан Стефано 29 Хачо Бояджиев и дъщерна компания на CNN Канал 1 и Ефир 2 получават право да използват картина от американския информационен гигант срещу предоставяне на рекламно време. Права да го продава получава Триада комюнекейшънс, но след 1997 г. договорът е прекратен, защото наследниците на Бояджиев го намират за неизгоден. В сегашната регистрация Триада комюникейшънс ЕООД се представлява от американеца Робърт Финли, но според медийни експерти зад фирмата продължава да стои първият й собственик Красимир Гергов, въпреки че името му е заличено в регистрите. В тази фирма започва кариерата си и Светлана Василева, сегашната изпълнителна съветничка на боса на bTV Аланс Парсънс. Подобни съвпадения дават все още храна на съмненията, че Гергов има ключова позиция в рекламната стратегия на наследника на бившия Ефир 2. Според публикации в пресата Гергов държи около една трета от пазара на тв реклами в страната. Този рекорд, ако разбира се е реален, е в разрез с чл.105 от Закона за радио и телевизия (ЗРТ), който абсолютно забранява на собственици и съдружници в рекламни дружества и медиашопове да участват в конкурсите за лицензиране на електронни медии.


През миналата седмица сред кандидатите се появи и Бългериън текнолоджис ЕООД. Дружеството излезе на бял свят като кандидат за покупката на деветте държавни киносалона, обединени под името София филм АД, чиято приватизация бе спряна в началото на юли заради протестите на Съюза на българските артисти. В резултат Агенцията за приватизация (АП) реши, че ще обяви нова процедура, в която вероятно ще бъде включено условие киносалоните да запазят предназначението си минимум десет години. На специална пресконференция Бългериън текнолоджис обвини АП, че се поддава на лобистки натиск и обявиха, че няма да участват в новия конкурс. Дружеството е 100% собственост на Лингуапланет - Панама, която е част от базираната в Атина медийна група Тануер. Според данни, представени на АП от Бългериън текнолоджис, Тануер има годишен оборот от близо 27 млн. долара, който се дължи на разпространение на филми и тв програми в азиатски държави.


Досега най-интригуващият кандидат за честотата на ОРТ безспорно е американската компания Дженерал електрик. Документите за участие от нейно име е купил служител в търговското й представителство в София, което съществува от 1995 година. От офиса на дружеството отказаха повече информация за намеренията си. Дженерал електрик е най-голямата компания в света по капитализация на активите. В Щатите притежава телевизия NBC и в партньорство с Майкрософт - телевизия MSNBC. Преди броени дни изпълнителният директор на NBC Боб Райт стана вицепрезидент на Дженерал електрик. Според официалния сайт на гиганта 64-годишният президент на компанията Джон Уелш-младши има годишна заплата от 46 млн. щ. долара.


Сред вече познатите участници с добри изгледи до момента е Медия броудкастинг сървисиз - дружеството, което загуби в последния етап на миналия конкурс борбата с проекта на Рупърт Мърдок. От българска страна в него участва Кеворк Кеворкян в съдружие с британската инвестиционна групировка Лоджик инвестмънтс и скандинавската медийна компания Модърн таймс груп.


С пълна сила продължават и преговорите между гръцката медийна групировка Антена тв и досегашните собственици на Нова тв за продажба на цялата собственост в първия частен столичен канал. Както БАНКЕРЪ вече писа, преговорите са в напреднала фаза и се очаква в близките дни милиардерът Минос Кириаку да стане притежател на 100% от акциите на медията. Според официалната информация на представителството на Антена тв в София в момента той притежава 70% от капитала. Антена тв също е закупила пакета с документи за участие в конкурса за честотата на някогашната съветска телевизия. Крайният срок за записване е 1 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във