Банкеръ Weekly

Общество и политика

Джеймс срещу Джеймс

Американският посланик Джеймс Уорлик се разграничи от предшественика си Джеймс Пардю. Направи го дипломатично само с едно изречение: Той е частен гражданин понастоящем и не представя възгледите на американското правителство.
Ден преди това Пардю даде интервю за Труд, където обяви, че от 2002 година няма никаква промяна на ситуацията в България, особено в областта на борбата с организираната престъпност.
Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо - в един момент се обявяват за победители и минават на друга тема, твърди Пардю. Впрочем именно той бе посланикът, който предупреди в секретни грами до Държавния департамент за неефективната ни борба с бандитизма и за голямата корупция. Сега, шест години след като напусна поста си в София, се оказва, че в страната нищо не се е променило, а се разиграва голям политически театър.
Това, което Пардю казва, ние си го знаем, или по-точно мнозина вече са убедени. Причината също е ясна. В България само по конституция властите са разделени. На практика управляващата партия дърпа конците и на съдебната власт.
По-интересното е, че засегнатите не реагираха на казаното от Пардю. Дори не попитаха в качеството си на какъв прави оценки на политическата ситуация у нас, и то непосредствено преди изборите. Интересно е и кой покани Пардю в България и доколко неговото интервю би могло да се възприеме като знак срещу Бойко Борисов и партията му?
Колкото до реакцията на другия Джеймс - сегашния посланик на САЩ в България, тя много прилича на тази след публикуването на първите грами на негови предшественици в Уикилийкс. Тогава Уорлик пак дипломатично каза, че не може да коментира разсекретените дипломатически писма, но се появи в парламента. И то по време на парламентарния контрол, на който имаше и няколко въпроса към министър-председателя. След като той отговори, Уорлик напусна трибуната и потърси журналисти, за да направи изявление. А изявлението гласеше, че изцяло подкрепя усилията на Борисов и правителството в битката с организираната престъпност.
Какво ли пише в грамите си посланик Уорлик и какво ли ще говори като частен гражданин в бъдеще?

Facebook logo
Бъдете с нас и във