Банкеръ Daily

Общество и политика

Джеймс Пардю: Българските лидери да следят какво се случва в Италия и в САЩ

Президентът Тръмп може и да се мисли за военен лидер, но на основата на моя опит в армията с управление на кризи, бих казал, че всъщност не знае как да го прави. Затова той не управлява, както би трябвало да управлява в криза. Досега действията му по отношение на коронавируса нямат никаква връзка с военновременно лидерство. Това каза бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю пред БНР.

Много бавно действа. Няма ясно разпределение на отговорностите. Нито достатъчно участие на федералното правителство. Сведе всичко до там губернаторите да се оправят сами на щатско ниво. Така създаде огромно объркване. А междувременно провежда всекидневно двучасовите си пресконференции, на които главно се хвали и прави подвеждащи и неверни твърдения.

Мисля, че този коронавирус, е най-голямата международна криза в моя живот. Със сигурност - най-голямата здравна криза, която помня. Но в началото не приехме достатъчно насериозно опасността. Изостанахме и чак сега започваме да наваксваме пропуснатото време. Това е много опасна работа, а президентът Тръмп не се изявява като силен лидер.

Разочарован съм, че САЩ не поеха лидерската си роля. Вместо това критикуваме Световната здравна организация и се изолираме от останалия свят. Това за мен е грешка. Тръмп обаче си е изолационист. Може и да не го признава, но в това се изразява проблемът. Все пак - рано е да се отписват Съединените щати в дългосрочен план. В краткосрочен обаче те би трябвало да са поели вече мисията да помогнат на света, а не само на себе си, да преодолее тази много опасна глобална криза.

Съединените щати ще се справят за себе си. Европа също ще се справи. Но за Африка, Южна Америка, Индия, места с голяма гъстота на населението, но без адекватни здравни системи, заразата може да има опустошителен ефект. Би трябвало да помогнем на онези, които нямат нашия късмет.

Най-големият приоритет за всеки лидер на всички държави по света в момента е запазването на здравето на хората, отговори Пардю на въпрос има ли разумно обяснение, че точно сега САЩ свалиха правителството на Косово. Да дестабилизираш правителството на Косово във време на пандемия, и то само за да подкрепиш сръбската позиция да бъдат отменени правомерно наложени мита, за мен е скандално. Би трябвало да оставим настрана споровете и да помогнем на Косово и другите страни в региона да преживеят пандемията.

Не разбирам какво точно си мислят САЩ, че правят в Косово. Каква е ползата от дестабилизирането на правителството и от заемането на пробелградска позиция в преговорите, включително за размяна на територии, което според мен е неосъществимо! По принцип съм много критично настроен към балканската политика на настоящата администрация. Това е аматьорска дипломация и хората, които я провеждат, нямат дори мъглява идея за проблемите и интересите в региона.

Не знам каква е ситуацията в Русия. Те изглежда се стремят да убедят света, че всичко е наред. Но аз имам сериозни съмнения, предвид случващото се в Европа, в САЩ, в Китай. Не виждам как Русия би могла да се изолира от този проблем. А ние бихме приели всяка помощ, която ни се предостави. Ако някой ни изпрати защитна екипировка, ние с удоволствие ще я приемем. Дано да помогне! Но си мисля, че господин Путин играе с това по-скоро политически, отколкото искрено.

Пред мен въобще не стои въпросът дали трябва да се помогне на която и да било държава, включително Русия и Иран, да преодолее здравните си проблеми, отговори Пардю на въпроса дали трябва да се отменят санкции за страни, борещи се с епидемията. Ако това означава да се променят някои от санкциите, за да могат да се справят, нека така да бъде! Напълно съм „за“! Съединените щати, и въобще Западът, трябва да направят всичко по силите си в тази насока независимо от политиките на определени страни. Народите им трябва да оцелеят.

Това е морален избор. И той трябва да е да се помогне на нуждаещите се. Но САЩ, за съжаление, възприемат твърда позиция, като псевдобабаит.

Мисля, че българските лидери трябва да следят какво се случва в Италия и в САЩ. За Италия не знам, но нашата страна реагира твърде късно и тази зараза се разрасна доста по-бързо, отколкото правителството ни очакваше. Сега вземаме много крути мерки - дистанцираме се социално, носим маски и друга защитна екипировка, има забрани за излизане, затварят се църкви, отменят се церемонии. Всичко това започва да дава резултат - намаляване на инфектираните хора. С масовите тестове още нямаме достатъчно напредък, но има достатъчно натиск това да се случи.

Затова от опит мога да ви посъветвам колкото може по-бързо да приложите такива мерки - да се изолират хората, да се избягват големи обществени събирания. Това ще е много полезно. Ако не го направите, ще е против интересите на хората.

Надявам се на най-доброто. Бих поощрил всички българи - имам много български приятели - моля ви, изолирайте се, дръжте се на разстояние! Използвайте маски, ако имате. Вземайте всички предпазни мерки, които виждате, че се вземат в Италия, Германия, Франция и САЩ. За да не се превърне това нещо в бедствие в тази красива страна България!

Facebook logo
Бъдете с нас и във