Банкеръ Daily

Заради изгореното българско знаме

Джамбазки: Северна Македония няма място нито в ЕС, нито в цивилизования свят

Ангел Джамбазки

Грозно, долно, гнусно, брутално и гротескно посегателство срещу българското! Поредното доказателство “вадещо очите” за яростни агресивни антибългарски настроения, подхранвани умишлено. Това написа евродепутатът Ангел Джамбазки на страницата си във Фейсбук. 

"Категорично няма да допуснем оскверняването на национални символи, както и всеки друг вид израз на омраза, който е гавра с паметта на предците ни! Настояваме за незабавни реакции от страна на Скопие.

По време на целия карнавал е имало антибългарски провокации, организирани от две групи, завършили с демонстративното изгаряне на поне две български знамена пред стотици хора. Колко още примери трябва нагледно да се покажат, за да стане ясно, че такава Македония не може да има място нито в ЕС, нито в цивилизования свят", заяви Джамбазки.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгорено българско знаме по време на събиране с маски, организирано като замяна на традиционния Вевчански карнавал.

Събирането бе разтурено от полицията, тъй като не са спазени мерките срещу разпространението на коронавируса. В крайно наелектризирана атмосфера и при засилено присъствие на полицията участниците в събирането във Вевчани традиционно запалили маските си, но запалили и българското знаме.

Президентът на Република Северна Македония осъди изгарянето на българското знаме на импровизирания карнавал във Вевчани, разтурен от полицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщават македонските медии.

"Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение", написа президентът в профила си във Фейсбук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във