Банкеръ Daily

Общество и политика

Джамбазки разкритикува Истанбулската конвенция пред ЕП

Насилието над жени трябва да бъде осъждано и наказвано възможно най-строго. Документи като Истанбулската конвенция обаче нямат за цел да го предотвратят. Това заяви в изказване в Европейския парламент българският евродепутат и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Изявлението му е по повод Международния ден за борба с насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември. Денят бе повод да се разисква за пореден път темата с приемането на конвенцията, която България по настояване на ВМРО отказа да ратифицира.

"Личното ми мнение е, че мъж, който посегне на жена, е негодник", каза Джамбазки. Българският евродепутат посочи, че е в ЕП са изчетени имена на жертви на домашно насилие, но отбеляза, че всички те са от страни, които са ратифицирали въпросния документ. "С какво тя (Истанбулската конвенция) ги защити?", запита той.

Джамбазки смята, че целта на подобни документи е да бъде разрушено християнското семейство с традиционни ценности, което се състои от мъж, жена и техните деца. "Всичко останало е извращение на джендър пропагандата", отбеляза той и подчерта, че все още има държави в Европа, в които хората смятат, че семейството е доброволен брак между мъж и жена. "Аз съм от България, ние сме против Истанбулската конвенция, не сме я подписали и няма да го направим", заключи евродепутатът.

На 25 ноември мнозинството в Европейския парламент призова всички държави от ЕС да ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

Засега процедурата по въвеждането на документа е спряла в Съвета на ЕС, отбеляза финландското председателство на институцията. Европейската комисия допълни, че е възможно по тази причина да се пристъпи към приемането на решение не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. В някои държави от ЕС имаше разгорещено обществено обсъждане, бяха разпространени неверни гледища, посочи от името на комисията еврокомисарят Мигел Канете. Той добави, че ако конвенцията не бъде приета, следващата ЕК ще предложи въвеждането на минимални изисквания за защита на жените от насилие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във