Банкеръ Daily

Общество и политика

Джамбазки призова Борисов да защити въглищните централи

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО изпрати отворено писмо до Министерския съвет във връзка с документ, чрез който реално правителството се отказва от предишна своя позиция, която целеше защита на въглищните централи. 

"България е страна по Парижкото споразумение и според сценария, който беше избрала, до 2050 година трябваше да намалим до 80-85% въглеродните емисии спрямо 1990 година. Отказвайки се от тази позиция и приемайки, че до 2050 трябва да се откажем на 100% от парниковите газове, правителството де факто се отказва от енергийната независимост на България", категоричен е Джамбазки, който кани премиера на официален разговор по темата. Евродепутатът също така призовава за обща позиция в защита на националния интерес. 

В писмото българският представител в Европейския парламент дава сериозни аргументи в подкрепа на апела си правителството да преразгледа новото решение, тъй като целения от т.нар. амбициозни държави климатичен неутралитет предложения вариант, ще доведе до колапс на цял сектор в икономиката ни. Заместник-председателят на ВМРО също така подчертава, че 4 държави са се противопоставили на предложенията за климатична неутралност до 2050 г. Това са Полша, Чехия, Унгария и Естония.  У нас 100 хиляди български граждани са ангажирани пряко или косвено с топлоелектрическите централи и въглищните мини в Маришкия басейн. Регионът изцяло зависи от това производство и ще бъде икономическа и социална катастрофа преждевременното затваряне на мощности, алармира Ангел Джамбазки. 
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във