Банкеръ Daily

Общество и политика

Джамбазки предлага създаването на доброволни отряди към МВР

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки внесе в деловодството на парламента законопроект за промени в Закона за МВР, с които се регламентира създаването на доброволни формирования. "Този проект на закон беше гласуван веднъж, но за съжаление, под натиска на ДПС не се случи влизането му в сила", каза Джамбазки пред репортери в Народното събрание.

Сред мотивите за това предложение са мигрантската криза, необходимостта от защита и охрана на държавната граница, подпомагането действията при гасене на пожар.

Евродепутатът обясни, че в доброволните формирования могат да участват български граждани със завършено образование, които отговарят на определени критерии - не са били осъждани, да са физически и психически здрави. Предвижда се доброволците да се водят на отчет в МВР, а министерството да може да ги свиква при нужда, където и когато трябва. "Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и да подпомагат дейността на министерството, без да носят оръжие", добави той.

По думите му трябва да се направи всичко възможно, за да не бъде допуснат и един нелегален мигрант, нито транзитно преминаващи групи: "В следващите месеци огромни групи хора ще се опитат да стигнат до Западна Европа, използвайки конкретния случай. Няма никаква причина милиони хора да идват в християнска Европа и да налагат своите традиции при нас." Според него съдействие може да се търси от най-богатите мюсюлмански държави – Катар, Саудитстка Арабия и ОАЕ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във