Банкеръ Daily

Общество и политика

Джамбазки настоява да се закрият и организациите, подкрепили Хелзинкския комитет

След като ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет "заради недопустима намеса в съдебната система на България", сега зам.-председателят на партията и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки  се обяви и за закриване на над стоте неправителствени организации, които застанаха зад БХК.

"Обадиха се още организации – стотина, аз мисля, че и те трябва да бъдат закрити", заяви Джамбазки пред БНТ, където разясни вижданията си като кандидат за кмет на столицата.

Дни след призива на политическата партия за закриване на БХК над 70 български и още над 40 чуждестранни и международни организации се обявиха в подкрепа на правозащитниците. Сред тях бяха и организации като "Хюмън райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", която изтъкна, че има "безпрецедентен опит от страна на властта да бъдат заглушени независимите и критични гласове в България". По отношение на предстоящото днес дело по искането за връщането на Джок Полфрийман в затвора Джамбазки отново изрази мнението, че той трябва да излежи пълната си присъда.

Кандидатът за кмет, издигнат от ВМРО засегна и темата с поведението на лидера на "Атака" и също кандидат за кмет на София Волен Сидеров в студиото на "Референдум" преди седмица. Тогава именно нападки на Сидеров към Джамбазки станаха причина за прекъсване на предаването. Войводата посочи, че личните нападки ще се решат в съда, и изрази увереност, че "този човек ще бъде осъден за пореден път, което няма да го спре".

"Виждате един залез, политически упадък, от една страна, от друга страна, има възраждане на ВМРО. Това предизвиква ревност", е мнението за изказванията на Сидеров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във