Банкеръ Daily

доц. Ангел Кунчев

Дистанционното обучение е алтернатива, но не може да продължи безкрайно

"Дистанционното обучение е алтернатива, но не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че ако разпространението на вируса продължи с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и това няма разпространението на вируса.

Главният здравен инспектор посочи пред БНР, че все още ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клинична картина е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви.

Доц. Кунчев уточни, че през последните три-четири седмици процентът на положителните проби за COVID-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5 и се задържа около тези показатели. 

Процентът на положителните сред изследваните е около 5, а процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница, също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%.

"В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни, уточни Ангел Кунчев. През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във