Банкеръ Daily

Общество и политика

Дистанционно обучение ще може да се извършва и без обявена извънредна епидемична обстановка

С поправки в Закона за училищното и предучилищно образование депутатите регламентираха обучението в електронна среда. 

Дистанционното обучение от 30 учебни дни ще бъде възможно, ако поради здравословни причини присъствието на ученика в училище поставя в риск живота и здравето му или на този, с когото живее на един адрес, както и по избор на ученика, след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

Онлайн обучението до 30 дни ще се разрешава със заповед от директора на училището.

Държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на децата.

Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, ако не са приети в държавна или общинска детска градина. Тези текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование влизат в сила от 1 януари.

Средствата са за компенсиране на разходите за отглеждането и обучението на децата, но не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските и държавните детски градини.

По време на дискусията депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова посочи, че изплащането на компенсациите е за всички деца, които не са приети и няма да има подоходен критерий.

Въпреки това, заради липсата на места в детските градини, на 14 септември се очаква нов протест на родители. Този път той ще бъде под мотото: "Ваучери за всяко неприето дете, въздух за всяко прието дете!". Родителите продължават да водят задочен спор със Столичната община за недостига на места в детските градини. Според тях в момента не достигат 10 000 места, а според сметките на общината около 6300 деца чакат след четвъртото класиране.

Предстои да започнат текущите подреждания за забавачките и общината обещава да бъдат приети още около 2000 деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във