Банкеръ Daily

Общество и политика

Дискусия за България трийсет години след 10 ноември 1989-а

„Млада“ кръгла маса ще събере активни общественици от новото поколение по покана на „Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с института „Иван Хаджийски“. Събитието е по повод трийстата годишнина от началото на пропазарните и продемократични промени у нас и е своеобразно припомняне за кръглата маса, с която започна преходът в България.

Форумът ще се състои на 11 ноември, но някои от участниците вече са ясни. Сред тях личат имената на млади политолози, социолози, социални предприемачи, активисти с каузи, икономисти и т.н. Те ще имат възможността да представят собствени визии по какъв начин според тях България може да се промени – трийсет години след началото на промените.

Сред потвърдилите участие досега са председателят на Студентския клуб на политолога Атанас Радев, авторите на нашумели книги за позитивните примери у нас Даниел Пенев и Стефан Георгиев, Илина Мутафчиева от Националния младежки форум, популярните „събирачи на истории“ Марио Мишев и Ангел Златков, икономистите Аркади Шарков и Николай Неков, публицистите Теодор Славев, Тончо Краевски и Радослав Илиев, издателят Ангел Карадаков, младите политолози Теодора Йовчева, Марая Цветкова, Илия Елиас и Кристиан Стефанов, изследователите от „Галъп интернешънъл“ Юлиана Гальова, Яница Петкова, Светлин Тачев и Първан Симеонов.

Всъщност кръглата маса вече започна – с поредица дискусии за ценностните нагласи на българите. Първата проява беше посветена на консерватизма. Неотдавна пък Институтът по социология „Иван Хаджийски“ представи специалното издание на известния социолог Иван Селени „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм“, което излиза у нас по инициатива на проф. Петър-Емил Митев.

Междувременно, "Галън интернешънъл" продължава да публикува данни за ценностните нагласи на българите трийсет години след началото на прехода у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във