Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дискриминация в главите

Вместо да се концентрират върху решаването на актуалните проблеми, цяла седмица политиците ни се занимаваха с един изсмукан от пръстите и преекспониран казус. Той стана обществено достояние само защото бе украсен с името на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Работата тръгна оттам, че изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебници и образователни програми, публикувано на сайта на Комисията за защита от дискриминация, предизвика странни и вероятно преднамерени тълкувания. От страна на хора, които искаха и успяха да си направят евтин пиар на гърба на една национална икона.


В първия извод от въпросното проучване ясно и категорично се казва, че няма индикации учителите или учебното съдържание целенасочено да създават предразсъдъци или да предизвикват дискриминация. Но вероятно повлияна от 20-ината доклада на комисията за стереотипите в литературата, историята и фолклора ни, където се цитират текстове на Ботев и пасаж от урок за залавянето на Васил Левски, директорът на издателство Просвета Йоана Томова зададе изключително неуместните въпроси: Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми? и Да редактираме ли да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище? Така един спекулативен прочит на документи, белязани на моменти от въпиещата некомпетентност на авторите си, отприщи народното недоволство и за отрицателно време създаде фронт в защита на Ботев и Левски. Във Фейсбук се разгоря ожесточена дискусия, новосъздадени групи заплашиха, че на 15 септември няма да пуснат децата си на училище, партийки и всевъзможни организации упражниха красноречието си на тема патриотичност. Дори образователният министър Сергей Игнатов хвърли джапанките и прекъсна лятната си отпуска, за да ни увери, че Ботев ще се изучава такъв, какъвто е, и никой няма да посмее да пренапише текстовете му, а Апостолът е един от първите законодатели на съвременната българска държава.


Аферим, може би е казал по този повод и министърът на културата Вежди Рашидов, но всичко това ние много добре го знаем. Всеки опит за пренаписване на историята ни ще е категоричен знак, че държавата наистина е приключила и е най-добре да се закрие със закон. А политиците нямат интерес това да става. Иначе, в хода на възникналия дебат, много уместни въпроси, касаещи темата за дискриминацията у нас, можеха да бъдат зададени, но увиснаха във въздуха. Първият от тях е, защо Комисията за защита от дискриминация плаща за изследвания и търси под вола теле в училищните програми, а не се занимава с реално съществуващи проблеми? Вместо да ни казват как циганчетата се мислели за по-добри от българите, а ответната страна смятала, че циганите са мръсни и крадат, по-добре да ни отговорят защо в България явно се толерират едни етноси за сметка на други? Казано по друг начин - защо ние си плащаме сметките за ток, вода и си купуваме билети за градския транспорт, а мургавите ни събратя - не? Ето това е чиста проба дискриминация, за която има постъпили жалби, само че на тях засега никой не е отговорил.


А не е ли форма на дискриминация и фактът, че освирепели бездомни кучета ни изяждат по паркове и квартали? Прокурорът от Софийската градска прокуратура Петър Смолички отхвърли искане на общински съветници да образува по този повод досъдебно производство срещу кмета Йорданка Фандъкова. Въпросното съдебно лице се мотивирало, че смъртните случаи не били толкова много на брой. Така лично възниква и следващият въпрос - колко от нас трябва да бъдат оглозгани?


Ако си затварят очите за подобни неща, по-добре членовете на въпросната комисия да бъдат разквартирувани на Северния полюс. Така хем ще оползотворят напълно годишния си бюджет от почти 2 млн. лв., хем ще се спази повелята на министър Дянков администрацията да се отдалечава от столицата. А може би и от Ботев и Левски?

Facebook logo
Бъдете с нас и във