Банкеръ Daily

Общество и политика

Диригент ще бъде почетният консул на България в Дания

С решение на Министерския съвет за почетен консул на България в Дания бе назначен Михаил Делчев.

Михаил Делчев е български музикант и диригент, който живее и работи в Дания от 30 години. Там основава и ръководи три женски хора за български фолклор.

Консулството ще бъде в град Ебелтофт, в консулски окръг - регион Централна Ютландия.

Михаил Делчев завършва със златен медал "Филип Кутев" в Котел и Хорово-диригентския клас при проф. Васил Арнаудов в Държавната музикална академия в София. Работил е като главен диригент на детски хор "Орфей" и на хасковския мъжки хор. През 1990 г. печели едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген. Продължава квалификацията си със "Съвременна хорова музика" в Стокхолм, "Ренесансова музика" в Лондон и "Барокова интерпретация" в Щутгарт. Установява се в Дания, където през годините е художествен ръководител на хор "Caeciliakoret", на вокалния ансамбъл "Collegium Vocale - Aarhus", на духовия оркестър "Tonica". Създател и диригент на три датски женски хора за български фолклор – "Усмивка", "Седянка" и "Иглика" към Музикалната консерватория в град Одензе. Има издаден диск Beyond the Eastern Win с хоровата формация "Collegium Vocale", с която изнася концерти в различни страни.

Вокален ансамбъл "Перуника" в Стокхолм е последният му проект, създаден през август 2014 година.

В свои интервюта Делчев обича да цитира гръцката сентенция: Математиката образова, а музиката възпитава. Споделя, че избира диригентската професия заради възможността да прави музика с други хора, а не толкова заради щипката нарцисизъм, съдържащ се в нея. Иначе първоначално в Дания се озовава по професионални причини - още като студент в Консерваторията в София, през лятото често пътува до Финландия с хор "Родна песен". Там насочва вниманието си към скандинавската класическа хорова школа, която се различава от останалите по невероятно високото си ниво. За пътуванията си в чужбина признава, че всеки път трябва да се доказваш - ако не че си най-добрият, то поне че си сред най-добрите.

Така през 1990 г. се оказва в майсторския клас на шведския хоров диригент проф. Ерик Ериксон. По същото време в скандинавските държави се увеличава интересът към българските хорове покрай гостуванията на хора "Мистерията на българските гласове" в Дания. Самият Делчев е озадачен - учудва се, че датчаните искат да пеят българска фолклорна музика. Не открива никаква връзка между датската и българската фолклорна музика - нито фонетична, нито културна. Но благодарение на този интерес, като се започне от 1994 г., Делчев постоянно работи с хорове в Дания, които пеят български фолклор на български език. Най-старият от тях "Седянка", празнувал преди няколко години 25-годишния си юбилей, се оказало, че е успял да привлече през годините над 240 певици, а друг хор - "Усмивка" - имал поне стотина хористки.

Делчев признава, че макар и всички да знаят английски език в Скандинавските държави, за предпочитане е да говориш местния език - особено ако живееш там по-продължително време, тъй като иначе сякаш декларираш, че не се интересуваш от културата им. В началото на него му било много трудно с датския език, чувствал се много нелепо - че той, завършилият висше образование, и едно изречение не може да каже, без да допусне грешки. Но онова, което му давало стимул да продължи да учи, било ангажиментът, който вече бил поел - да работи с хора датчани, искащи да научат да пеят български фолклор на български език. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във