Банкеръ Daily

Общество и политика

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев е подал оставка.

"Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката", съобщиха от РЗИ-София.

Засега не са ясни мотивите за предсрочното оттегляне на Пенчев. Последните му изяви бяха свързани с карантинирането президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Визитата на Радев в Естония миналата седмица бе предсрочно прекратена заради информация, че е бил контактен със заразен с коронавирус. Президентът беше поставен под карантина. Ден по-късно директорът на столичната РЗИ отмени карантината му, след като държавният глава е дал два отрицателни теста за COVID-19.

В петък премиерът обяви, че се самоизолира заради контакт със заразения зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Ден след свалянето на карантината заради два отрицателни теста, Борисов обаче обяви, че третият му PCR тест е положителен и подаде към РЗИ контактните си лица.

Според заповедта на здравния министър всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Отрицателният PCR тест не е посочен като условие за отмяна на карантината. 

Столичната РЗИ беше обвинена в прилагането на двойни стандарти спрямо обикновените граждани и хора, заемащи висши държавни постове. Причината е, че не е ясно на базата на кои нормативни текстове бе прекратена карантината на Борисов и Радев.

"Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия. В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест”, каза днес сутринта в телевизионно интервю шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане”, добави той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във