Банкеръ Daily

Общество и политика

Директорът на "Пирогов": За стаден имунитет не може да се говори

Шведският модел на поведение при пандемията силно се преекспонира. Той се прилага в страни с малко население, а не с гъстотата на страни като Фрнация, Испания и Италия, и в които около 75% работят хоум офис, коментира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Не може изобщо да се говори за стаден имунитет", обяви той като напомни, че някои хора, които са преболедували коронавируса, имат много малко антитела, други изобщо нямат. Той смята, че единственият шанс за справяне с вируса е създаването на ваксина, която да е достъпна за всички и да може цялото население на Европа да се имунизира едновременно.

Проф. Балтов призова преболедувалите да дарят плазма, за да може да се използва за тежко болните в момента. Той посочи, че в началото на епидемията може да е имало хора, които са смятали, че е най-добре при зараза да се лекуват в болница, но сега виждат, че когато имат леки симптоми, е по-добре да останат вкъщи.

Шефът на лечебното заведение заяви пред БНТ, че заповедта на здравния министър всички клиники в София да имат легла за ковид болни била неправилно интерпретирана и не означавала в онкоболници да има всякакви заразени, а само онкоболни, които са с коронавирус в АГ - клиниките пък това са бременни и родилки и т. н.

Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена. В момента тези, които са били на смяна, са повече от 200 човека, без тези, които са в отделенията за COVID болни.

Остава висок броят на установените нови случаи на зараза с коранивирус в страната. През последното денонощие те са 2689 души при направени 11 376 теста. Това означава, че 23.63% от изследваните са показали положителна проба. С това общият брой на случаите от началото на епидемията достига 48 150 като активни в момента са 27 230.

Излекувани за последното денонощие са 536 души като общият им брой до момента става 19 695. Това е най-високият брой излекувани за денонощие.

Остава най-висок броят на новите заразени в област София-град - 1048, следвана от Пловдив - 268, Варна - 160, Русе - 131, Благовград - 123.

Рекорден към момента е броят на настанените за лечение в болница - 2376 души като 167 от тях са в интензивни отделения.

Починали през последното денонощие са 28 души, с което общият брой на жертвите на заразата е вече 1225.

Facebook logo
Бъдете с нас и във