Банкеръ Daily

Общество и политика

Директорът на Националния филмов център - уволнен дисциплинарно

Жана Караиванова

Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова е била уволнена дисциплинарно.

От Министерството на културата сочат като причини системното неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 година.

През 2017 г. Жана Караиванова пое поста изпълнителен директор на НФЦ с много очаквания и надежди. По онова време тя бе позната като дългогодишен организатор на фестивала за независимо кино „София Индипендънт Филм Фестивал“ и като човек, подкрепящ участието на български проекти на престижния международен форум - "Седмицата на независимото кино в Ню Йорк".

През февруари 2021 г.  обаче за нейната оставка бе инициирана онлайн петиция. Тя бе подписана от над 200 филмови дейци. Основните им мотиви бяха: некомпетентно администриране на държавната политика в сектора поради липса на познания и опит; постоянно бягане от отговорност, което свежда ролята й на директор до потвърждаване на решенията на консултативните органи; незаинтересованост от конкретните проблеми на българската филмова общност и систематично игнориране на оплаквания, възражения и предложения за промени; произволни и противозаконни действия в ущърб на българските продуценти, с което е довела до уронване на престижа им и тяхната позиция пред чуждестранните им партньори; уронване на позицията на България като страна по международни договори в областта на киното; избирателна лична подкрепа за отделни бенефициенти на държавната помощ; липса на отчетност; липса на ежегодна стратегия за развитието на филмовото производство и неизпълнение на програмата, с която е била избрана на този пост.

Не на последно място подписалите петицията обвиняват Жана Караиванова, че активно е съдействала за изработването на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия в ущърб на българското кино.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във