Банкеръ Daily

Общество и политика

Директорът на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си

След като получи подкрепа от екипа на Българското национално радио, генералният директор Андон Балтаков оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии. Той съобщи решението си на oбщо събрание в БНР.

"Дори в момента не ме интересува - сега, когато започнах да мисля в дълбочина - дали този закон ще влезе, или няма да влезе в Народното събрание. Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио. Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество. В тази битка трябва да сме заедно. Отивам в СЕМ, да си оттегля оставката, наистина, накарахте ме, накарахме ме", коментира Балтаков, цитиран от Националното радио.

Преди седмица Андон Балтаков подаде оставката си в СЕМ, след като Министерството на културата предложи законопроект за промени Закона за радиото и телевизията, в който липсват одобрени от Националното радио предложения. Според директора на Общественото радио, текстовете в законопроекта се различават от тези, около които се е обединила работната група.

От Министерство на културата първоначално обявиха, че са били само организатор на работната група, но впоследствие признаха, че действително са премахнали текстовете, свързани с реформата на мандата и структурата на управителните съвети на БНР и БНТ. Ресорният министър Боил Банов се оправда с това, че председателят на парламентарната комисия – Вежди Рашидов, внесе през лятото предложение, което касае удължаването на мандатите на ръководителите на двете обществени медии.  Тогава интелектуалци излязоха с подписка срещу промените и те бяха оттеглени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във