Банкеръ Daily

Министерство на земеделието

Директорът на БАБХ не е нарушил закона

Във връзка с твърденията, че заповедите и мерките за ограничаване на огнищата с чума по дребните преживни животни са незаконни, Министерството на земеделието, храните и горите уточнява, че заповедите на директора на Българската агенция за безопасност на храните са напълно законосъобразни. 

"Заповедите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев са издадени законосъобразно,  на основание чл. 47, ал. 1 и 2, чл. 50, ал. 1, чл. 117 и чл. 126, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Съгласно ал. 2 на същия член „Мерките се налагат със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и включват умъртвяване на животни, забрани за придвижване на хора, животни, суровини и храни от животински произход, фуражни суровини, комбинирани фуражи и др. предмети, чрез които могат да бъдат пренесени заразни причинители.“, се казва в съобщение на ведомството. 

Заради разрастването на огнищата с чума, и по предложение на изпълнителния директор на БАБХ е издадена заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се въвеждат превантивни мерки на територията на цялата страна.

По повод твърденията, че трябва да бъде създаден Централен епизоотичен съвет, юристите са категорични, че това се налага само в случаи на заразни болести по животните, които засягат пряко здравето на човека. В случая заболяването чума по животните не е зооноза, тоест не се предава на човека и не е опасно за здравето му, но би могло да причини  големи икономически загуби.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министър Румен Порожанов.

"Да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев“, каза Нинова след заседание на Председателския съвет в НС по повод чумата по животните. Тя е категорична, че Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във