Банкеръ Daily

Общество и политика

Директорката на НАП привикана в парламента заради теча на данни

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова ще бъде изслушана пред временната парламентарна комисия. Това ще бъде и първото заседание на комисията, която беше сформирана за разследване на хакерската атака в масивите на данъчните. Информация по случая ще бъде предоставена от представители на МВР и на ДАНС.

Около 3% от масивите на приходната агенция станаха обект на хакерска атака, а личните данни на 4 млн. българи могат да бъдат намерени свободно в интернет. До началото на тази седмица от страна на данъчните не се появи нито един ръководен кадър, а в понеделник изпълнителният директор Галя Димитрова даде телевизионно интервю, в което обясни защо не е прекратила отпуска си. "Беше тежко, но много добре обмислено решение. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това", оправда се тя.

Проникването е станало през системата за възстановяване на ДДС в чужбина, това е една от електронните услуги, които след това бе спряна и още не е възстановена. Междувременно от НАП дават информация дали са изтекли личните ни данни, но не и какви данни на гражданите могат да се намерят свободно в мрежата.

Финансовият министър Владислав Горанов засвидетелства доверие към Димитрова с изключение на IT сигурността. "Аз коментирам, ако се установи вина на конкретно лице. Папката на шефа на американските служби след “Уикиийкс“ не я видяхме", категоричен бе министърът.

Засега обвинението за хакерската атака е срещу трима души от компанията за киберсигурност "ТАД Груп", като ръководителят на фирмата Иван Тодоров беше арестуван във вторник на Летище София.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във