Банкеръ Daily

Общество и политика

Директори недоволстват заради неяснота за тестването на учениците

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета недоволстват, че за училищните директори все още не е ясно как ще се провежда тестването на учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Крайно време е да има яснота, а процесът трябва да върви централизирано, с ясен и постоянен характер, посочиха пред БНР от съюза.

Диян Стаматов, председател на съюза и директор на 119-о училище в София, посочи:

„Остава ключов въпросът какъв ще бъде типът за тестването. Кой ще извършва това тестване, колко често трябва да бъдат тествани самите деца, каква организация ще има при положителен тест за детето и за класа. Къде ще бъдат изхвърлени тези тестове. Как тези тестове ще достигнат до училищата? Как ще се извършва тестването на децата със специфични образователни потребности, както и на деца, които идват от различни населени места, но най-ключов си остава въпросът, свързан с реализирането на тестването на деца от така наречените уязвими групи“.

Ако тестването се прави от учителите, този техен несвойствен ангажимент, трябва да бъде възмезден, смятат от съюза. „Тъй като се възлагат изключително високи очаквания от хората, които ще го правим“, каза Диян Стаматов.

Ако тестването се прави в къщи, „родителят трябва да си ги получи от самото училище, а не да ходи в общинските администрации“, добави той.

Тестването на учениците от първи до четвърти клас два пъти седмично ще бъде обсъдено днес на заседание на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на образованието, което започна в 16 часа.

След заседанието, в 17,30 ч., служебният министър Николай Денков и социалните партньори ще направят изявления пред медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във