Банкеръ Daily

Общество и политика

Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов - един от най-ярките представители на българската дипломатическа общност, когото загубихме на 24 ноември 2021 г., съобщиха от външното ни министерство.

Измежду многото и различни примери за приноса му за развитието на съвременната българска дипломатическа служба е това, че той бе един от първите идеолози на създаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на  България.

В периода 2010-2015 г. Иван Станчов бе Почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт - време, в което с огромния си авторитет той щедро допринесе за изграждане на дипломатическата школа и представляваше вдъхновяващ еталон за младите поколения български дипломати.

От 2015 г. Дипломатическият институт към министъра на външните работи въведе практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за свой патрон заслужили личности от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито възпитаници са младото попълнение на българската дипломатическа служба. Тази традиция осъществява необходимата връзка на съвременността с миналото и вдъхновява чрез примера на патриотизъм и професионализъм.

Иван Станчов, който  е роден през 1929 г. в София, принадлежи към знаменита фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически агент на България в Румъния (1894-1895 г.), Австро-Унгария (1895-1897 г.) и Русия (1896-1906 г.), министър на външните работи (1906-1908 г.) и министър-председател (1907 г.). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа служба от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка дипломат.

През 1943 г. те напускат България и се установяват в САЩ. След 47 години принудително изгнание, през 1990 г. Иван Станчов се завръща в България за да продължи дипломатическата традиция на своя род като посланик във Великобритания и Ирландия (1991-1994 г.) и външен министър (1994-1995 г.) в служебното правителство на Ренета Инджова. Бил е и съветник по външнополитически въпроси на президента Петър Стоянов, а след това - и на Георги Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във