Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дипломатически усилия за Газа

Положението в ивицата Газа продължава да е критично, а изходът остава неизвестен. Въпреки поредицата от временни спирания на огъня, никой не може да се ангажира с прогноза кога точно войната ще свърши. Всички предупреждават, че обявеното по предложение на Египет примирие едва ли означава решаване на проблема. Най-плашещото е, че подобни нагласи, насърчени от повтарянето на конфликтите на все по-кратки интервали, се разпространяват най-вече в израелското общество, повлияно от военното си могъщество и технологичното си превъзходство. Това обаче в никакъв случай не променя виждането, че в Ерусалим са все по-неспособни да разсъждават по палестинския въпрос в политически план.


Моментът е повече от ключов за израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той трябва да покаже, че има визията и управленските умения да постигне трайно примирие, което може да засили позициите на умерените палестинци и да започне да гради път за излизане от ада на войната. Израел иска спокойствие в средиземноморския анклав, но изглежда се колебае дали да договаря по-обхватно мирно споразумение.


Важна е и ролята на Вашингтон. Целта на новия план на държавния секретар Джон Кери е да използва договореното единство на "Хамас" с "Фатах" и обещанието на движението да прехвърли властта в ивицата Газа на Палестинската автономия. Като първа стъпка автономната управа и обучаваните от САЩ служби за сигурност ще поемат охраната на граничния пункт "Рафах" между Газа и Египет, както и на пропускателните към Израел. Палестинската автономия ще започне да плаща и заплатите на палестинските чиновници, стига да се договорят съответните подробности. Споразумението може да обхване и разоръжаването на всички терористични групировки в анклава, като се използва обещанието на "Хамас" от 2011 г., че службите за сигурност на Палестинската автономия ще са единствените въоръжени сили в ивицата.


С всичко това Кери сега се "движи" към затвърждаване на позициите на умерените, в които са надеждите за по-стабилна и сигурна Газа. Въпросът е дали Нетаняху има смелостта и достатъчно политическо влияние да се придвижи в същата посока? Което предполага нова рамка за Газа вместо връщане към досегашното статукво с продължаващо управление на "Хамас" и редовно избухващите войни. За израелския лидер ще е трудно да приеме тази нова визия за ивицата, защото ще му се наложи да се откаже от досегашното си противопоставяне на споразумението за помирение между "Фатах" и "Хамас".

Facebook logo
Бъдете с нас и във