Банкеръ Daily

Общество и политика

Димитър Главчев стана председател на парламента

Народните представители избраха Димитър Главчев за председател на 44-ия парламент. В негова подкрепа гласуваха 157 народни представители, "против“ – 0 "въздържали се“ - 81 , с което той бе избран.

Той бе единствената кандидатура за поста.

Негови заместници ще са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от "Обединени патриоти" и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Кандидатурите им бяха гласувани анблок, като 235 народни представители ги подкрепиха, нямаше "против" и "въздържали се“.

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София.

Средно образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. През 1987 година се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ „Карл Маркс“, със специалност „икономист-счетоводител“. Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и е регистриран одитор.

Говори английски език и руски език.

Политическата си кариера започва като член на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 година, а през 2011 г. става и неин зам.-председател. В рамките на 41-ия парламент, от 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор.

От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и Заместник – председател на 43 Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във