Банкеръ Weekly

Общество и политика

Димитър Главчев оцеля с четири гласа

Депутатите от 44-ото Народно събрание проведоха в четвъртък (1 юни) най-дългото си заседание за месец и половина. Два часа те бурно дебатираха по поисканата от БСП ден по-рано оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. Разискванията преминаха в общи политически спорове и лични нападки и обиди. В крайна сметка Главчев оцеля на поста си с четири гласа. 114 народни представители от левицата, ДПС и "Воля" подкрепиха искането, но 118 от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се противопоставиха.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изведе депутатите си от залата, докато ГЕРБ и БСП се караха, обиждаха и си изясняваха характера на Първата световна война, комунизма и антикомунизма. А ДПС и Патриотите "кръстосваха шпаги" върху езика на омразата и национализма. "Няма да участваме в дебатите около поисканата оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, защото те се превръщат в политически цирк", заяви Марешки и язвително подхвърли, че парламентът се събира в пълен състав единствено когато "партиите от статуквото превръщат заседанията в ПР акции на един или друг депутат, жаден за слава". Групата му се върна в залата само за гласуването и прегласуването, което поискаха от БСП, но резултатът беше абсолютно същият.

"Очевидно е, че нещата в парламентарната зала се променят, че ГЕРБ остават сами - само с патерицата си "Обединени патриоти", коментира в кулоарите по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова. По време на разискванията тя обяви, че социалистите ще се обърнат към ЕНП с питане дали подкрепят партия, която подклажда омраза, отрицание и разделение.

"Искате оставката на председателя на Народното събрание, за да дестабилизирате държавата, това беше стратегията ви през последната година, която не успя благодарение на българския народ", обвини левицата депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Като десница сме призвани да озаптяваме вашия устрем към революция, това пише във вашите манифести", допълни той. Отговори му заместник-председателят на червената група Драгомир Стойнев: "Не можахте да се сдържите и показахте същността си, продължихте с езика на обиди." Стойнев не знаел за каква деструктивност говорят от ГЕРБ и как стабилизират всичко, след като досега нито веднъж не са си изкарали мандата.  

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид обясни, че партията му ще подкрепи исканата оставка, тъй като "председателят на Народното събрание системно и неведнъж при водене на заседания в своята дейност допуска езика на омразата в българския парламент".

Експертът по сигурността Славчо Велков от БСП пък нападна пряко Антон Тодоров, пръв предизвикал гнева на левицата с декларацията си отпреди две седмици, и извади нелицеприятни факти от биографията на баща му.

Бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов констатира, че в парламента цари омраза. Той каза, че ще стои в парламента четири години и не иска да се "къпе в мръсна вода". "Спрете се. Да гласуваме и да спрем този срам", призова Рашидов.

Преди гласуването думата взе и самият Димитър Главчев, за да се защити. "Уважавам еднакво всички български избиратели. Няма да се спирам на мотивите, защото не са състоятелни. Не само че няма системно нарушаване на правилника, а въобще няма такова. Вие дори не знаете какво искате - един път казвате, че си превишавам правата, а друг път, че не правя нищо", изтъкна председателят на парламента. 

(Още по темата – на стр. 9)

Facebook logo
Бъдете с нас и във