Банкеръ Daily

Общество и политика

Димитър Главчев оцеля, четири гласа го спасиха

Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. Парламентът не подкрепи исканата от БСП оставка.

"За" оставката гласуваха с 114 депутати, а 118 бяха "против". Стигна се и до прегласуване, но то единствено потвърди предходните резултати.

Коалиционните партньори ГЕРБ и Обединените патриоти бяха против. За оставката гласуваха БСП, ДПС и "Воля" на Веселин Марешки. В хода на дебата Марешки изведе депутатите си от пленарната зала с аргумента, че големите политически сили са превърнали парламента в цирк. Групата на "Воля" се върна в залата едва минути преди гласуването. 

От парламентарната трибуна Димитър Главчев определи мотивите за оставката му като несъстоятелни и противоречиви.

"Искате да налагам наказания или да не си превишавам правомощията - преценете", обърна се той към депутатите от левицата и в частност Корнелия Нинова. И добави: "Уважавам еднакво всички български избиратели и такова е разбирането в Конституцията. Няма делене на "наши" и "ваши". Задължение на председателя на Народното събрание е да съставя реда в пленарна зала. Оттам нататък, ако смятате, че не съм предложил законопроект в пленарна зала, вашата група има право всяка една сряда да предлага."

Той поясни, че дневният ред на комисиите се определя от техните ръководства или една трета от съставите им. "Вие имате една трета от комисиите, защо не предложите дневен ред. Искрени ли сте в желанието си да се гледат внесените законопроекти?", запита Главчев народните представители от столетницата.

В заключение той призова БСП да четат правилника за работата на парламента преди да се подписват под нещо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във