Банкеръ Daily

Общество и политика

Димитър Главчев: Нито за момент не съм се чувствал жертва

Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви, че нито за момент не се е почувствал жертва, нито пък „похарчен” от ГЕРБ. Той беше категоричен, че и днес би постъпил по същия начин, както в деня, в който изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова. Това стана и повод от левицата да се заканят, че няма да влизат в залата, докато Главчев не бъде отстранен. В крайна сметка Главчев реши да подаде оставка.

Главчев подчерта, че не е въпросът дали е Корнелия Нинова и би направил това с който и да е народен представител, който не спазва правилника на НС, тъй като ролята на председателя е да съблюдава правилника.

„Какъв пример дават депутати, които коват законите, ако не ги спазват”, попита Главчев.

„Говорихме и с премиера Бойко Борисов, като председател на партия обаче. На самото събиране на Председателския съвет той каза: Аз съм тук като лидер на партия, не като премиер. Не е оказвал никакво въздействие и от самото начало каза, че е там като лидер на партия. Нещо повече – обърна се към лидера на БСП г-жа Нинова и каза: „Може ли по някакъв друг начин да излезем от ситуацията, а не с оставката на председателя на Народното събрание?”. Нинова заяви категорично „Не”, отбеляза Главчев.

„Председателят на НС трябва да осигурява реда в залата и да протичат нормално парламентарните заседания. Не мога да си сложа такава отговорност на раменете, че заради мен няма да влиза цяла парламентарна група”, посочи Главчев.

Той подчерта, че оставката е личен акт и всеки човек решава за себе си как трябва да постъпи в определена ситуация.

Главчев изтъкна, че е останал в парламента, защото са му се обадили много избиратели с думите: „Остани, ние сме гласували за теб, не може да ни предадеш”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във