Банкеръ Daily

Общество и политика

Димитър Ганев: Справянето с кризата ще бъде основния мотив за гласуване

Оценка на амплитуди може да бъде поставена на управляващите. През март имаше рекордно доверие, през юли и август протестите „изядоха“ преднината. В последните месеци се вижда нормализация на отношението на хората към управляващите. Справянето с кризата ще бъде основния мотив за гласуване“. Коментарът направи пред БНР Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“. Той е категоричен, че избирателната активност ще бъде ниска

„Всички парламентарно представени партии изгубиха от протестите. Тези, които се разочароваха от ГЕРБ, не намират алтернатива в БСП, а търсят алтернатива в извънпарламентарния терен... Мая Манолова (Изправи се.БГ"), „Демократична България“ (Христо Иванов и Атанас Атанасов), Цветан Цветанов ("Републиканци за България") - всички формации, които наричаме нови, всъщност познаваме техните лидери от десетилетия. В политическо качество нов е Слави Трифонов. На всички парламентарни избори има един като него, който казва, че ще смени статуквото, промяната. Търсенето на такъв субект винаги има“, каза политологът и припомни за появата на Яне Янев (РЗС), Николай Бареков ("България без цензура") и Веселин Марешки ("Воля"). Той предположи, че Слави Трифонов и партията му "Има такъв народ" като явление на политическата сцена ще бъдат нещо повече от вече изброените трима, но по-малко от Симеон Сакскубургготски и Бойко Борисов с техните формации.

„Възможно е да се случи безпрецедентна ситуация в 30-годишната ни демокрация - когато се произведат избори, да не се формира правителство и да се отиде на нови избори. Това е немалко вероятно да се случи... Ако се състави правителство, то ще се опита да маскира противоречията под различни форми - експертен кабинет, програмно правителство. Това ще бъде брандиране“, обясни още Ганев.

По думите му темата за коронавируса е като цунами, което не оставя нищо след себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във