Банкеръ Daily

Общество и политика

Димитров: Като възстановим Базиликата в Плиска ще поканим Путин да види от къде са тръгнали книгите за Русия

Както е известно, преди година и половина започна реставрацията на Голямата базилика, която е най-голямата християнска църква в Европа чак до XV век. Тя е дълга 102.5 метра и е широка 30 метра. Това заяви проф. Божидар Димитров – историк и директор на Националния исторически музей, в интервю за агенция "Фокус".

Поводът за коментара са одобрените от правителството 800 000 лв., предназначени за консервация и реставрация на обектите „Свещения кладенец“ (Аязмото), „Баптистерия“ (Кръщелната) и „Ротондата“ на територията на археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска“.

„Също наричаната Голяма базилика в Пловдив, за която преди два дни напълно заслужено също бяха отпуснати пари, е дълга само 90 метра. Тази базилика, която е втора по големина в България, е римска. Докато Голямата базилика в Плиска е дело на българския народ – български майстори, български архитекти. Тя е строена между 865 и 875-та година по план, докаран от епископ Формоза Портуенски. Той е папски представител в България по времето, когато Българската църква е управлявана от папството. Това е онзи кратък 5-годишен период, между 865-та и 870-та година. Строена е монументално. Цар Борис I, който я строи я е замислял като катедрална църква не само на България, но и целия славянски свят, който той упорито атакува с книги от Голяма базилика и мисионери. По времето на Борис, Симеон и Петър – X век, е известно за Български църковни структури в Краков, Прага и Киев. Към църквата има грамаден манастир, който също е добре запазен и също ще го възстановим един ден“, обясни проф. Димитров.

Той подчерта, че когато го възстановят, ще могат не само руските туристи, но и да поканим Владимир Путин, за да му покажем от къде са тръгнали книгите за Русия.

"Книгите са тръгнали от лудогорска земя, но не от македонска. Кирилицата е създадена точно в този манастир, за това имаме изрични сведения, в 886-893 година“, допълни още той.

По думите му реставрационните дейности са доста напреднали и до края на лятото ще има готови обекти, които ще могат да се използват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във