Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДИЛЯН ДОРОН СЕ ИЗПРАВИ И ПРЕД ТЕМИДА

И съдът, като Господ, си почина на седмия ден, след като шест дни преди това работи по случая Дорон. За разлика от Божието дело обаче, магистратите не успяха да приключат своето. Съдебното следствие ще продължи на 6, 7, 8 и 9 юли. Основната пречка за окончателното изясняване на фактите и доказателствата по аферата Инко бе неявяването на 12 от призованите свидетели, чиито показания обвинението и защитата смятат за изключително важни за изхода на процеса.


На последното засега заседание (четвъртък, 12 март) адвокатите на Дилян Дорон - Даниела Доковска, Венцислав Стоев и Любен Лашков, поискаха от съда да се промени мярката за неотклонение на подзащитния им от задържане под стража в по-лека, а в случай на отказ, той поне да бъде преместен от Бобовдолския в Софийския централен затвор. След служебно съвещание съдът отказа да уважи искането на защитата, въпреки че инкриминираната сума от 56 млн. лв. е възстановена на държавната фирма Инко. Магистратите мотивираха решението си с това, че делото се отнася за тежко умишлено престъпление по чл.212, ал.4 от Наказателния кодекс - документна измама в особено големи размери, със съдебното минало на Дорон и неприключилото съдебното следствие. Въпреки обещанията на самия Дорон да съдейства на процеса и да е налице, когато има нужда от него, съдът прецени, че има опасност подсъдимият да осуети разкриването на обективната истина, ако бъде пуснат от затвора. Заради здравословното му състояние обаче бе разрешено преместването му от Бобовдолския затвор. Независимо от това адвокатите на Дорон са категорични, че ще обжалват пред Върховния касационен съд решението на Софийския градски съд (СГС) относно мярката за неотклонение.


В началото бе... обвинението


Преди четири години, на 8 март 1994 г., българските медии разпространиха новината, че Дилян Спиридонов Буновски, известен повече като Дилян Дорон, е арестуван по обвинение за тайната приватизация на ТБ БИОХИМ. Според следствието през 1992 г. 13 фирми, свързани по един или друг начин с Дорон, изкупуват акции на банката на стойност 380 млн. лв., като по този начин овладяват контролния пакет.


Десет дни след ареста Главна прокуратура снема обвиненията срещу него и го освобождава. Мотивите на магистратите са, че срещу дадено лице не може два пъти да бъде подновявано едно и също разследване. (През февруари 1994 г. градският прокурор Нестор Несторов вече е прекратил образуваното следствие срещу Дорон по същото обвинение.) Освободеният Буновски заявява публично на пресконференция, че заминава за Швейцария. Докато отсъства от страната, на 5 април същата година прокуратурата разпорежда той отново да бъде привлечен като обвиняем, но като подбудител в длъжностно престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс. Наложена му е и парична гаранция от 1 млн. лева.


По време на разследване на аферата БИОХИМ Националната следствена служба (НСлС) открива нишка, която води до ново обвинение към Дорон - документна измама. Следователите се натъкват на нареждането на Дорон до банката за прехвърляне на над 56 млн. лв. от сметката на дружеството Инко трейдинг в негова лична сметка в БИОХИМ. Обвиняемият е пълномощник на фирмата и има право да разпореди подобна операция. А посочва собствената си сметка, защото преценява, че лихвата за физически лица е много по-висока.


По време на престоя на Дорон в Швейцария у нас срещу него са повдигнати нови обвинения. Обявен е и за национално издирване, като задочно му е определена мярка за неотклонение задържане под стража. На 5 декември 1994 г. Интерпол арестува Дорон. Швейцарските власти обаче искат допълнителни подробности, за да го екстрадират. Тайният приватизатор е върнат в България на 24 януари 1995 г. при изричното условие от страна на швейцарците, че у нас няма да му се търси съдебна отговорност за приватизацията на банката, а само за измамата.


На 21 октомври 1996 г. Дорон е пуснат под гаранция от българските власти срещу 500 хил. лева. Към обвинението му обаче се прибавя нова квалификация, според която деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Според новото обвинение Дорон задължително трябва да лежи в ареста и е прибран за пореден път на 11 ноември 1996 година. Той дочака началото на процеса в Бобовдолския затвор.


Шестте дни на съдебното разследване
Българското правораздаване вече може да се похвали, че все пак успя да изправи пред Темида Дилян Дорон. Още от първия ден на публичния процес - 6 март, съдебната зала беше препълнена с хора - близки на подсъдимия, студенти по право, журналисти или просто зяпачи. Съдът започна работата си, като първо предостави думата на Дорон, но той отказа да говори, като се позова на процесуалното си право да даде обяснения последен, след като изслуша всички призовани свидетели. По график магистратите трябваше да разпитат по делото общо 25 вещи лица и свидетели.


Най-атрактивни за присъстващите в залата бяха служителите от банка БИОХИМ и Стамен Петров, ексразузнавач, бивш директор на държавната фирма Инко, свързана с научно-техническото разузнаване. Представители на банката бяха Живко Вълчев и Лилия Арбова. Вълчев е бивш служител в отдел Разплащания в чужбина на БИОХИМ и настоящ обвиняем за длъжностно престъпление по дело N30 от 1994 г. за тайната приватизация на кредитната институция. На него и на Арбова, която е обработвала документите по сметките на клиентите на БИОХИМ, съдебният състав показа огромен брой сключени договори, бланки и банкови документи. Целта бе да се изясни цялата процедура по откриването на сметки в банката, прехвърлянето на суми по тях и ролята на известния само като име на следствието Никола Консенца, с чийто параф е станал трансферът на сумата от над 56 млн. лв. в личната сметка на Дорон. Повече от два часа служителката Арбова дава обяснения по конкретното дело. От нейните думи пред съда стана ясно, че в банката предварително се е знаело за постъпването на голяма сума пари. Като представител на бъдещо дружество Дорон е бил при свидетелката за откриването на депозитна сметка. Във връзка с този случай Арбова специално е говорила с Вълчев (тогава упълномощен от директорите на БИОХИМ да подписва документи), интересувайки се защо след като ще се създава дружество, не се открива набирателна сметка, както е редно, а депозитна. Вълчев вече бил подписал разрешение за това и се мотивирал с твърде големия размер на постъпващата сума и по-високата лихва по депозитните сметки.


Арбова заяви пред магистратите и че е виждала някакъв чужденец заедно с Дорон, който е подписвал пред нея документи. Според свидетелката, чието задължение е било да сверява написаното от клиентите с данните им от личния паспорт, това вероятно е въпросният Никола Консенца.


Най-словоохотлив от всички призовани бе ексразузнавачът Стамен Петров. Ако се съди по настроенията пред съдебната зала и вътре в нея, всички присъстващи очакваха най-вече неговите показания. Петров бе нередовно призован, но въпреки това се яви още първия ден на делото. Съдът го помоли да дойде на 11 март и той отзивчиво обеща да доведе със себе си и депутата от Народен съюз Александър Праматарски. Когато обаче съдебният състав повика бившия директор на Инко да даде обяснения, защитата на Дорон поиска той да не бъде изслушван като свидетел. Мотивите на адвокатите на Дорон бяха, че Петров е бил разпитван като обвиняем по дело номер 30, разделено по-късно на три части: за банка БИОХИМ, измамата на Дорон и срещу самия ексразузнавач за присвояване.


Съдът прие искането на тримата адвокати и реши да изиска копия от разпитите от предварителното производство на Петров и Живко Вълчев, независимо че последният вече бе разпитван от съдебния състав. Пред в.БАНКЕРЪ ексразузнавачът заяви, че Дорон е невинен и ще го каже пред съда. Не може някой да бъде съден за това, че се разпорежда в собствената си банка - изтъкна Стамен Петров.


Неговият заместник през 1993 г. - Димитър Михов, също призован като свидетел по делото, обясни, че държавната фирма Инко е сключвала договори за съвместна дейност с пет-шест дружества, като по всеки от тези договори е участвала с около 1-2 млн. щ. долара. Друг свидетел - адвокатът Тодор Ботков, пък каза, че е виждал договори на Инко за съвместна дейност с над десет български и чуждестранни фирми. Според показанията на Ботков общата сума, с която фирмата е участвала по всички договори, е към 15-16 млн. щ. долара.


В качеството му на търговски министър по онова време бе разпитан и Валентин Карабашев. Той разказа, че лично се е срещал два пъти с подсъдимия - по искане на Дорон. При първия им разговор, който бил принципен, Буновски е представил свои бизнеспланове. Втория път Дорон се интересувал от бъдещето на БИОХИМ и дали има идеи за увеличаването на капитала на банката, обясни в съдебната зала бившият търговски министър. По-късно Карабашев лично е разпоредил проверка на Инко и след установените нарушения материалите са били изпратени в прокуратурата и следствието. Валентин Карабашев твърди, че от името на принципала на Инко не е давал разрешения за създаване на смесени дружества с други фирми.


Интерес сред аудиторията в съдебната зала предизвика разпитваният на 11 март Ивайло Михайлов. Този свидетел, също привикван като обвиняем по дело N30, призна пред магистратите, че е бил наркоман. Като ученик последна година във Френската гимназия негови познати му предлагали пари, а той чрез фирмата си ЕТ Петрол Трейд подписвал в тяхна полза договори. Михайлов отрече да познава или да е виждал Дорон. В един от договорите за сделки с петрол свидетелят забелязал да фигурира и името на Дорон. А хората, стоели зад Михайлов, укривали данъци и акцизи.


Какво трябва да се случи след седмия ден


Съдът определи да изслуша през юли неявилите се свидетели. Те са разпределени по дати: за 6 юли са призовани - Венко Ламбев, Радослав Шишков, Георги Тодоров - служител в една от фирмите на Дорон, Александър Гюлев - директор на Инко след Стамен Петров, Мирослава Асенова - служител в БИОХИМ през 1993 г., и Александър Костадинов. За 7 юли са извикани Дочо Карадочев, обвиняем за длъжностно престъпление в банка БИОХИМ, за когото съдът знае, че сега работи като главен дилър в Централна кооперативна банка, Емил Марков, Александър Праматарски, Денка Георгиева и Стамен Петров.


По искане на защитата ще бъдат изискани от Националната следствена служба (НСлС) и Софийска градска прокуратура оригиналните документи, въз основа на които е изготвена съдебно-счетоводната експертиза. Магистратите разрешиха те да се ползват, но само веднъж на следващото съдебно заседание. Независимо че документите не са инкриминирани по случая Дорон, те са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт.


Очаква се също така информация от БИОХИМ кога вещото лице Лазарина Койчева е била служител на тази банка и кога е станало обединяването на СОФИЯБАНК и БИОХИМ. Магистратите искат от Главна прокуратура и Министерството на правосъдието да им бъде изпратено и решението за екстрадицията на Дорон, постановено от швейцарския съд.


Интересно е, че се изиска справка от НСлС за първото задържане на Дорон от 8 до 18 март 1994 година. Съдебният състав се интересува дали подсъдимият е бил по това време в следствения арест, което, както се оказа, не фигурира в обвинителния акт.


Защитата на Дорон твърди, че обвинението срещу него е твърде слабо и няма да издържи до края на процеса. Според адвокатите такива свидетели като наркомана Михайлов са призовани само за да се чуе в залата името на Дорон. Освен това Дорон не отрича съставянето на наредителното писмо (въпросният документ, използван за измамата) до БИОХИМ от 16 септември 1993 г., с което е прехвърлена сумата от над 56 млн. лв. на личната му сметка. Адвокатите изтъкват, че целият този шумен процес се прави, за да бъде изкаран някой виновен и за да се защити обвинителният акт.


Последната дума обаче и по това дело ще е на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във