Банкеръ Daily

Янаки Стоилов:

Дилемата е дали досегашният модел ще бъде запазен или премахнат

Президентът олицетворява единството на нацията, но трябва да си даваме сметка, че в последните години българското общество е дълбоко разделено - има много хора, които са бедни, ощетени от корупцията и това неравенство няма как да бъде загладено с плакатни призиви. Това каза пред БТВ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод призивите за обединение от страна на подкрепения от  ГЕРБ  кандидат за президент проф. Анастас Герджиков. 

"Трябва да формулираме върху каква платформа искаме да постигнем единство на българските граждани", добави проф. Стоилов.

"Другият кандидатирал се в последните дни претендент – Лозан Панов, е работил активно за съдебната реформа, но ние нямаме отделен президент само за съдебната реформа. Един президент трябва да работи в по-широк спектър", заяви правосъдният министър.

Той подчерта, че на тези избори сме поставени пред една основна дилема – дали повечето хора ще предпочетат запазване на досегашния модел или неговото премахване. 

Проф. Стоилов посочи, че преди влизането в сила на законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели беше върнато към Министерството на правосъдието, главният прокурор е разпоредил имущество на Бюрото да остане в прокуратурата.

Правосъдният министър съобщи, че все още не е получил доклада за дейността на специализираното правосъдие, като отново заяви, че според него специализираните съдилища и прокуратура трябва да бъдат закрити.

Янаки Стоилов коментира и получаването на украинско гражданство от сочения за наркобос Евелин Банев - Брендо, който беше освободен от ареста в края на миналата седмица, като предположи, че това е станало чрез даване на подкуп на длъжностно лице. "Нямаме юридически лостове, за да повлияем върху това решение. Въпросът все още е в развитие", каза още министърът на правосъдието. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във