Банкеръ Daily

Общество и политика

Диян Стаматов: Онова, което беше училището преди 9 март, няма да е след 15 септември

"Това ще е различна учебна година и отговорността ще е изцяло на ръководните екипи, но трябва да има отговорност и на семействата". Това каза пред БНР Диян Стаматов - директор на столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

"Били сме свидетели как при грипни епидемии в предходни години родителите неглижират опасността и изпращат децата си на училище. Този път не трябва да е така", подчерта той и добави, че със сигурност онова, което беше училището преди 9 март, няма да е след 15 септември.

Стаматов посочи, че медицинските сестри в ръководеното от него училище ще са най-важният движещ фактор в организацията. "Те ще са на входа на училището и никакъв компромис по отношение на деца, които имат видими симптоми", категоричен е директорът.

Той уточни, че медицинските сестри са на подчинение на общините, а не на директорите на училищата. "Координацията и подкрепата от общините е от първостепенно значение. Ако липсват медицински сестри, тогава фелдшери или хора с обикновено медицинско образование биха могли да помогнат. Те са хората, които ще връщат безкомпромисно деца, които имат видими симптоми", подчерта Стаматов.

Директорът на столичното 119-о училище беше категоричен, че децата не могат да спазват дистанция, но ще бъде задължително в общите помещения на училищата да бъдат с маски. "Учителите ще имат ангажимент да съблюдават правилното поставяне на маските от децата", отбеляза той. 

Задължително трябва да има отворен поне по един прозорец във всяка класна стая, а учителите ще бъдат с предпазни маски и в час, уточни още Стаматов.

Според него няма как един учител да провежда учебен час едновременно и присъствено, и дистанционно. "Предложението, което ще обсъдим с колегите, е тези ситуации да са след приключване на основния образователен блок от часове, съобразено със смяната на конкретния ученик, като за това са предвидени допълнителни възнаграждения", обясни училищният директор.  

По думите му проблем би възникнал, ако учители трябва да бъдат поставени под карантина и "в такава трудна ситуация да търсим кой да ги замести".

Facebook logo
Бъдете с нас и във