Банкеръ Daily

Общество и политика

Дигитализацията на София е въпрос на политическа воля

S 250 332360b5 36f0 494e b2ef 2b89caf7c2e5
S 250 6c1c8d4d ed73 46c9 a5c7 8b7f872ce60e
S 250 defc7392 982e 4a4c b63b 9afa976888ef

"Демократична България" представи ключовите моменти от Дигиталната си стратегия: въвеждането на електронна идентификация на нивото на столицата - SofiaID; създаването на решение за електронни регистри и пълната електронизация на вътрешния документооборот в общината. Събитието се осъществи в споделеното работно пространство SOHO в столицата.

Програмата представиха експертът по електронно управление Божидар Божанов, програмистите и общински съветници Симеон Ставрев и Михаил Паргов, общинският съветник и мениджър на софтуерни проекти Яна Тодоранова и председателят на групата на Демократична България в СОС Методи Лалов.

Сред присъстващите бяха настоящият главен изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции и бъдещ зам.-кмет по дигитализацията на София Владимир Данаилов, ръководителят на екипа на “Визия за София” и директор на “Софпроект” Любо Георгиев, основателят на дигиталната платформа “Гражданите” Иван Митов, съпредседателят на Съвета по иновации и член на УС на Българска търговско-промишлена палата Йосиф Аврамов, предприемачът Атанас Шарков, както и представителят на Технически университет - София - Виктор Главев.

София може да се превърне не само в много по-удобен и добър за живеене град, но и в истински инкубатор за иновации. Въпрос на политическа воля е тези неща да се случат - подчерта в откриващата си реч председателят на групата на "Демократична България" в СОС Методи Лалов.

В последвалата дискусия се включи и кметът на район “Лозенец”, Константин Павлов. "Получавам сигналите от електронните системи във вид на разпечатка с прикрепени с телбод листчета за резолюции. Готов съм да съдействам на всеки, който иска да изследва процесите в районната администрация", подчерта Павлов и заяви готовността си да въвежда промени, улесняващи както гражданите, така и администрацията.

"Естествено, надявам се, че след като има зам.-кмет по дигитализацията, ще има и съответния бюджет и съответното разбиране, че ние, примерно, трябва да имаме поне системни администратори в районите, защото дигитализация без системен администратор и програмист в районната администрация - това звучи смешно", допълни кметът на район “Лозенец”.

Предложението на "Демократична България" за въвеждането на електронни регистри коментира Любо Георгиев. "Дигитализацията - не в първата година и не във втората, но ако бъде приложена точно с тези принципи, с тези регистри, може да ни помогне да не се занимаваме толкова с преместването на папки - това, което повечето хора в момента правят в администрацията, ами тези хора да започнат фактически да мислят за тяхната общественополезна функция", заяви директорът на “Софпроект”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във