Банкеръ Weekly

Общество и политика

Диетичният режим застрашава Нечас

Чешкият премиер Петър Нечас се опитва да спаси правителството си от надигащия се народен гняв срещу мерките за сурови бюджетни ограничения, които заплашват да задълбочат рецесията в страната. Четиридесет и седем годишният Нечас загуби парламентарното си мнозинство през април, когато управляващата коалиция се разпадна заради личностни и бюджетни противоречия. Миналата седмица Сенатът отхвърли предложеното от кабинета увеличение на данъците, целящо да свали бюджетния дефицит под 3% от БВП през 2013-а. Мерките включват повишение на ДДС и налог върху най-високите доходи. Долната камара на чешкия парламент ще гласува повторно пакета след възстановяването на парламентарната сесия на 4 септември. Вотът ще бъде своеобразен тест за по-нататъшното съществуване на кабинета. В тази връзка бившият съветник на покойния чешки президент Вацлав Хавел - Жири Пехе, коментира, че е възможно Нечас да обвърже гласуването с вот на доверие и да заплаши с предсрочни избори.


Бюджетните съкращения са абсолютен приоритет, защото държавата рискува да бъде натоварена с по-високи разходи за обслужване на заемите си, ако инвеститорите загубят доверие във фискалната стратегия, заяви Нечас в интервю за местния вестник Лидове новини. Доходността на двегодишните чешки ДЦК се понижи до рекордно ниските 0.535% на 22 август - близо една пета от цената, която плаща Италия по своите облигации със същата срочност, показват данни на Блумбърг.


След като дойде на власт преди две години, правителството на Петър Нечас намали инвестициите, повиши ДДС и ограничи разходите за заплати на държавните чиновници. Тези мерки помогнаха за понижението на бюджетния дефицит на Чехия до 3.1% от БВП през 2011-а след 4.8% през 2010-а. Икономиката на страната обаче се сви с нови 0.2% през второто тримесечие на тази година в сравнение с първото.


В момента чешката икономика е фундаментално по-здрава от повечето европейски стопанства, но все още изостава по финансови показатели от тях. Чехия се присъедини към ЕС през 2004-а и до 2007-а имаше 5% годишен ръст. Въпреки увеличението на дефицита след фалита на Лиймън брадърс холдингс през 2008-а публичният й дълг бе 41% от БВП през миналата година - 50% от средната стойност за Евросъюза. За сравнение, Белгия, която е член на еврозоната и чието население е почти равно на чешкото, а БВП е над два пъти по-голям, е имала дълг в размер на 98% от БВП и 3.7% бюджетен дефицит през 2011-а. Доходността на двегодишните й ДЦК обаче е по-ниска, отколкото на чешките книжа - 0.437% на 22 август.


В оценка, публикувана на 21 август, международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис отбелязва, че Чешката република печели от положителното отношение на инвеститорите и от убедителните резултати за фискално благоразумие. Това подкрепя политическото доверие и поддържа ниски разходите за финансиране. Но неблагоприятната макроикономическа обстановка продължава да пречи на усилията за бюджетна консолидация и може да изложи на риск стабилизацията на дълговите съотношения, което ще има отрицателен ефект върху кредитирането, допълват експертите на Муудис, оценявайки Чехия с рейтинг А1.


Досега дълговата криза в еврозоната и мерките за сурови ограничения доведоха до сваляне на лидерите на Ирландия, Португалия, Гърция, Италия, Холандия, Румъния, Испания, Словения, Словакия и Финландия.


В Чехия срещу планираното повишение на данъците се обявяват не само опозиционната Социалдемократическа партия, но и президентът Вацлав Клаус - икономистът, основал партията на Нечас. Социалдемократите имат мнозинство в Сената, а управляващата коалиция притежава 100 от общо 200 мандата. С други думи, не й достига един глас, за да спечели септемврийския вот. Но макар че Нечас няма ясна подкрепа от всичките си привърженици за данъчните увеличения, намаляващата подкрепа за трите партии в управляващата коалиция ще притисне депутатите да подкрепят правителствената политика, убеден е Жири Пехе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във