Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дясно на борд

Не съм тук да връщам ГЕРБ на власт, а за да си върна държавата е лозунг от гражданския протест в столицата. Хората не желаят съществуващият политически модел да продължава да диктува живота им, но като че ли се страхуват от въпроса за алтернативата. Ако някой се престраши да попита какво следва след оставката на кабинета, получава твърде лаконичен отговор - нови избори. Но за кого ще гласува народът, ако кандидатите са същите? Има ли смисъл да се възпроизвеждат неработещи събрание и правителство, е въпрос, който тепърва ще мъчи избирателя.


Та на фона на политическата безизходица у нас отново се чу за идеята за възраждане на партиите вдясно. Тя придоби малко по-конкретна форма през седмицата и дори се сдоби със собствена формулировка. Обединен опозиционен блок ще е името на новото дясно, обяви заместник-председателят на Демократи за силна България (ДСБ)в оставка Радан Кънев. Дали идеята му ще види бял свят, ще решава Националното събрание на партията, насрочено за тази неделя (23 юни), когато се очаква сините функционери да изберат новото си ръководство след оттеглянето на лидера Иван Костов. Оптимистично погледнато, демократичните партии имат всички шансове да спечелят от сваленото доверие към управляващите, защото са една от малкото алтернативи. На практика обаче времето за консолидация на отделните политически програми е твърде ограничено и може да изиграе лоша шега на нерешителните. Това Народно събрание няма да издържи дълго и изборите ще бъдат много скоро, предрече сам Кънев и като най-вероятен бъдещ лидер на ДСБ пое ангажимента сам да инициира обединителния процес.


Ала към празнината вдясно не гледат само от ДСБ. Започваме да търсим варианти да разтваряме позициите си към останалите хора в център-дясно. Ще потърсим, ако откликнат, и г-жа Кунева, и г-н Костов или Радан (Кънев - б. а.). Говорих и с Мартин (Димитров - б. а.), и с други колеги, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още във вторник (18 юни), след като обяви, че формацията му няма да участва повече в заседанията на Народното събрание (освен когато се гласуват промените в Изборния кодекс). За най-голямата парламентарно представена партия вливането на сините редици в нея е възможно бягство от политическата изолация, в която бе поставена след изборите, когато въпреки победата не успя да състави свой кабинет. За останалите демократични партии обаче платформата Бойко - обединител на дясното не е решение, защото ги компрометира като поддръжници на властта, срещу която народът протестира. Групиране около ГЕРБ няма да донесе нищо на избирателите, защото хората, които ни подкрепят, са различни и искат различни неща, охлади амбициите на бившия премиер Радан Кънев, показвайки, че десните партии няма да бъдат алиби на ГЕРБ. При всички положения обаче диалог по темата тепърва ще има, особено ако и двете формации се срещнат в евентуален бъдещ парламент.


Покрай тези разговори обаче може да се случи и нещо друго - синята идея да задълбочи вътрешната криза в ГЕРБ и да спечели всички нейни членове, спотайващи разочарованието си от загубеното обществено доверие в партията им. Чий авторитет обаче ще надделее в тази битка, трудно може да се прогнозира. По същия модел хора могат да се отцепят дори от Българската социалистическа партия заради вътрешнопартийната криза, в която тя се намира. Сваленото доверие от лидера Сергей Станишев може да доведе до разпад, след който социалисти, останали извън кръговете на двете най-силни лобита в партията - на Станишев и Георги Първанов, да преосмислят червената идея. Още повече когато в редиците им вече има бивши сини функционери. Щом сините могат, що да не могат и червените?


В тази ситуация единственият почти сигурен съюзник на ДСБ в каузата за обединение вдясно е Синьо единство, създадено от дългогодишния партньор на Иван Костов Надежда Нейнски. Ако в новия опозиционен блок обаче се влеят само тези две партии, десните рискуват да възпроизведат добре познатата от миналото Синя коалиция, само че с друго име и няколко нови лица в екипа. А в тази конфигурация завръщането на сините на бял кон във властта на евентуални следващи избори остава твърде съмнително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във