Банкеръ Daily

Общество и политика

Дянков: Време беше за друга кандидатура за ООН или да свием байраците

Победата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН би била трудна, тъй като остава един месец до взимането на окончателното решение. 
Това обясни пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него обаче Кристалина Георгиева е кандидатурата, която все пак може да победи. В подкрепа на твърдението си Дянков изтъкна заявената вече подкрепа от бивши кандидати на Хърватия, Черна гора.

„Георгиева е кандидатът на България и се надявам българското правителство в изключително малкото дни, които остават, да си е свършило вече работата”. каза още той по повод факта, че Ирина Бикова не се отказва от надпреварата.

На въпрос, свързан с обвиненията, че премиерът изразявал чужда воля с номинацията на Кристалина Георгиева, Дянков заяви: „Европа не е чужда воля. Ние сме част от ЕС и трябва да се съобразяваме с мисълта на големите европейски политици какво е добре и за България, и за Европа. Това е решение, което се е обсъждало дълго време. Сега стана явно, че предишният ни кандидат не може да се справи”.

„Видяло се е, че за две години една кандидатура не може да пробие в света и всъщност намалява успеха навън. Време е за друга кандидатура или да свием байраците. По-добре е да пробваме с по-силна кандидатура, отколкото да кажем - не успяхме”, коментира още той.

Дянков прогнозира и фиаско на готвения вот на недоверие в областта на външната политика. Според него той ще завърши лошо, така както завършват и повечето политически упражнения на левицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във